Slonice Janita a Tamara jsou na cestě do Prahy, dorazí po půlnoci

Kolombo - Dvě slonice indické jsou na cestě ze Srí Lanky do pražské zoo. Let ale kvůli komplikacím nabral zhruba šestihodinové zpoždění. Vojenský speciál Hercules se zvířaty na palubě tak přistane na Letišti Václava Havla až kolem jedné hodiny ranní. Osmiletá Janita a o rok mladší Tamara se mají stát základem nového chovu slonů indických v Česku. Zoo poskytne na oplátku zahradě v Kolombu dva varany komodské, dva koně Převalského a dva mladé hrochy. Výměně předcházely dva roky vyjednávání.

Chovatelům ve sloním sirotčinci v Pinnawale se sice podařilo dovést obě slonice do přepravních beden okolo 21:00 srílanského času, jenže už tady konvoj nabral první zpoždění. Čekalo se totiž na pevnější nákladní auto. To je nakonec přepravilo na letiště.

Tady se zvířata naložila do leteckého speciálu, piloti nastartovali motory, jenže se dozvěděli, že Indie kvůli zpoždění už uzavřela letový koridor, a nepovolila tak let přes své území. Musel se hledat náhradní letový plán, který Indii minul.

Před polednem středoevropského času letoun v pořádku dorazil k mezipřistání ve Spojených arabských emirátech, před 20:00 pak na další zastávku v turecké Ankaře.

Starší slonice Janita snáší dlouhý let velmi dobře, i když je patrná nervozita z hluku letadla. To mladší Tamara začala být v polovině letu ze Spojených arabských emirátů velmi neklidná, hýbala se ze strany na stranu. Technici proto pevněji připevnili bednu se zvířetem, veterinář navíc nařídil v letadle přitopit, protože bylo na palubě pouze 17 stupňů. Slonice dostala i nažrat, a poté se uklidnila.

Aby slonice náročnou sedmnáctihodinovou cestu s dvěma mezipřistáními přestály co nejlépe, letí s nimi kromě českého doprovodu i jejich chovatelé. Strava zvířat na palubě sestává z mangového listí, banánů, ananasů, melounů a cukrové třtiny. Jídlo dostávají průběžně, což je udržuje v klidu. Cestou i pospávaly. Zvířata nejsou zatím pod žádnou medikací.

Slonice jsou umístěné v bednách, které po přistání v Praze odveze do zoo nákladní vůz. Pak bude Tamaru a Janitu čekat měsíc karantény, než zamíří do nového pavilonu, kde už na ně čeká samec a čtyři další samice. Slonice se zde mají stát základem nového chovu indických slonů v Česku. Návštěvníci by je spolu měli poprvé vidět za půl roku.

Pražská zoo poskytne zoologické zahradě v Kolombu na oplátku dva varany komodské, dva koně Převalského a také dva mladé hrochy, z nichž jeden pochází z berlínské a druhý z ostravské zoo. Přesto spíše než o výměnu zvířat jde ze strany Srí Lanky o dar. „Cena slonů je proti tomu našemu plnění mnohem vyšší a je to vlastně od srílanské vlády projev toho, že ji s Českou republikou pojí dlouhodobé přátelství,“ říká ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Díky tomu, že slonice srílanská strana dopraví vlastním armádním letadlem, ušetří zahrada za komerční let, který by mohl vyjít až na pětinásobek nákladů spojených s cestou speciálu. Projekt chystaný zahradou dva roky vyjde celkem na 4,5 milionu korun.