Na Šumavě mrzlo, až praštělo - minus 9,4 stupně

Prachatice - Na Jezerní Slati na Šumavě naměřili dnes ráno minus 9,4 stupně Celsia, na některých stanicích v ČR bylo dokonce překonáno dosavadní teplotní minimum pro dnešní den. Meteorologové s výstrahou dodávají, že zima už není výjimkou a mrazivých rán přibývá.

Šumavská stanice Kvilda-Perla a Rokytská Slať hlásila minus 8,6 stupně Celsia, Březník a Horská Kvilda pak minus osm stupňů. Teplotní rekordy byly překonány například v Chebu, kde dnešních 2,8 stupně pod bodem mrazu pokořilo dosavadní minimum z roku 1975 o 0,7 stupně. V Karlových Varech v části Olšová Vrata naměřili minus 3,6 stupně, a tak padl rekord taktéž z roku 1975 a rovněž o 0,7 stupně. V Plzni-Bolevci klesla ráno rtuť 3,4 stupně pod nulu, a tím padl rekord z roku 1992 o jeden stupeň.

„Mrazů po ránu přibývá, a to nejen přízemních mrazíků, ale i záporných teplot měřených ve dvou metrech v meteorologické budce. Průměrné minimální teploty byly dnes ráno v ČR, ale i v Čechách jen tři desetiny nad nulou, na Moravě a ve Slezsku byly o dvě desetiny vyšší,“ uvedl Jan Havelka z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Mráz by měl panovat i v noci na pátek, poté se ale oteplí a v sobotu by noční teplota neměla spadnout pod šest stupňů, další dny pod tři. Nejvyšší denní teploty se budou až do příštího týdne pohybovat mezi deseti a 15 stupni. Od pátku se ale začne zatahovat a následující dny budou ve znamení podzimních plískanic.