Na Liberecku odhalují hříšníky fotopasti

Liberecko – Města v Libereckém kraji začala proti drobné kriminalitě bojovat pomocí fotopastí. Tato zařízení, původně k fotografování zvěře, pomáhají třeba v Desné na Jablonecku nebo v Tanvaldu. Postupně se ale objevují i ve velkých městech kraje.

Problémová lokalita v centru Desné, kde mládež ničila ploty a nechávala odpadky. Když strážníci umístili na strom fotopast a mladé si předvolali, problémy jako mávnutím kouzelného proutku přestaly. Teď už na stromě není. Strážníci ji ale můžou kdykoliv vrátit zpět. „Využíváme ji jako prevenci i k odhalování některých přestupků,“ prohlásil velitel MP Desná Miroslav Erlebach.

Nejde pouze o odpadky nebo černé skládky. V Desné strážníkům přenosná kamera a fotopasti pomáhají i při odhalování zlodějů nafty nebo těch, kteří načerno rybaří. „Vyvolává poplach pomocí pohybového čidla,“ vysvětlil jeden ze strážníků a Miroslav Erlebach dodal: „Pár lidí už jsme odhalili. Předvolali jsme je a řešili jsme to s nimi.“ Fotopasti v Desné na jednom místě dlouho nezůstávají. Když se o nich lidé dozvědí, městská policie je použije jinde.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

V Tanvaldu fotopast vyzkoušeli u zrušeného sběrného dvora, před který lidé nepřestávali vyvážet odpadky. Jakmile se o ní místní dozvěděli, problémy skončily prakticky okamžitě. Strážníci ji použili i na jednom za sídlišť, kde byly potíže s vandaly. „V současné době ji budeme nasazovat na místě, které bych nechtěl konkretizovat,“ uvedl velitel MP Tanvald Jiří Horáček.

V Jablonci nad Nisou používají fotopasti od srpna. Především na místech s kontejnery pro tříděný odpad. Hříšníci tam totiž začali nosit skoro všechno, co už se jim doma nehodilo. „Těch stanovišť je ve městě 250 a není v lidských silách všechno uklízet. Proto město přistoupilo k instalaci fotopastí,“ zdůraznila mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

A první hříšníci už odešli s pokutou. Pasti jich zatím odhalily několik desítek. Další využití pastí vidí města jasně. Když budou peníze, pořídí si jich víc.