Obchvat Zbudova a Dívčic má zelenou

Zbudov - Obchvat Zbudova na Českobudějovicku se konečně může začít stavět. V referendu o tom rozhodli obyvatelé Dívčic a jejich místních částí, mezi které patří i Zbudov. Právě obchvat a s ním spojená průmyslová zóna se staly v létě předmětem sporů a vznikla proti nim i petice. Odpůrci ale ani teď nic nevzdávají.

V referendu bylo 163 občanů pro a 124 proti, obchvat kolem obcí a plánovaná průmyslová zóna tak v územním plánu zůstávají. Výsledek ale odpůrce projektu neodradil, proti totiž bylo víc obyvatel, než čekali. „Je bezesporu, že náš zájem podpořili i občané z ostatních částí obce,“ konstatovala Jana Bílková, zakládající členka vznikajícího občanského sdružení proti stavbě obchvatu.

Cílem projektu je odvést z obcí těžká nákladní auta, která vozí rekultivační materiál pro odkaliště. Obchvat má vést pár desítek metrů za obcí a dál přes Zbudovská blata. A právě to se místním nelíbí. „Nejde o odklonění současné dopravy, ale o podstatné navýšení,“ řekla Bílková. „Zbudovští, kteří tam mají pole, se mohou rozhodnout, zda je prodají pro průmyslovou zónu a obchvat, nebo ne,“ poznamenala starostka Dívčic Milada Pokorná (ČSSD).

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Místní chtějí mít možnost proces celé stavby obchvatu od začátku vydávání povolení kontrolovat. Právě proto zakládají občanské sdružení. „Je to jediná cesta, abychom mohli vstoupit do navazujících správních řízení,“ dodala Bílková. Obchvat na okraji zbudovských blat by mohl být problematický i z pohledu ekologů. Je tu totiž evropsky chráněná ptačí oblast.