Jordán vydal ryby i granáty

Tábor - Vypouštění táborské nádrže Jordán je téměř u konce a s ním i spojený výlov. Jak se ukázalo, v Jordánu bylo mnohem větší množství ryb, než jeho správci předpokládali. Rozrostl se i počet „úlovků“ pyrotechniků. Těm práce v Táboře ještě zdaleka nekončí. Mají totiž hned několik důvodů, proč dohlížet i na další část projektu obnovy nádrže. Tou bude odbahnění.

Vypouštění Jordánu začalo patnáctého srpna. Uplynuly dva měsíce a rybník je téměř bez vody. Takhle ho nikdo neviděl sto osmdesát let. Rybáři při výlovu sice legendárního sumce Viléma nenašli, ale objevili jiného, téměř pětadvacetikilového. A jeho spolubydlící z akvária tolstolobik má jen o pár kilo míň. Výlov byl úspěšný. Ryb bylo třikrát více, než se předpokládalo. Celkem se slovilo sto dvacet devět metráků ryb. „Nejvíc nás překvapil takový zvláštní úkaz, což byl albín tolstolobika. To není moc častý jev,“ ukazuje vzácně zbarvenou rybu rybář Oldřich Pecha. 

Za pozornost stály i dosavadní „úlovky“ pyrotechniků. Nejpočetnější byly granáty. Našla se ale i jedna protipěchotní mina nebo tři protitankové střely. „V šesti případech pyrotechnik vyhodnotil nalezenou munici jako velice nestabilní,“ upozornil Miroslav Doubek z táborské policie. 

Teď nádrž čeká dokončení spodní výpusti a odbahnění. „Tlakovou a beztlakovou štolu máme propojeny, chybí dorazit pouze ty poslední čtyři metry,“ říká Jiří Novák z Metrostavu. „Ještě musíme vypustit zbytek nádrže. Sediment na dně musí být v takzvaném rypném stavu. Kdyby bylo deštivé počasí, tak budou práce trvat déle, když bude sucho, tak to půjde rychleji,“ popisuje zbývající práce vedoucí projektu Karel Hotový z Městského úřadu Tábor. „Na dně je detekováno na deset tzv. anomálií, které mohou představovat hrozbu. Nelze vyloučit ani nález oněch pamětníky zmiňovaných leteckých pum,“ uzavírá Miroslav Doubek. 

Policie i rybáři proto v této souvislosti upozorňují, že všechna bezpečnostní opatření a zákazy platí dál.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)