Tábor zdraží MHD seniorům

Tábor – Dvakrát více než dosud zaplatí za cestu městským autobusem v Táboře lidé ve věku mezi 65 a 70 lety, nově budou muset za MHD platit i lidé mezi 70 a 75 lety. Město vysvětluje zdražení jízdenek seniorům potřebou snížit provozní ztrátu a tím i městské příspěvky, které dostává dopravce.

Cestující ve věku 65 až 70 let budou v příštím roce cestovat za deset korun, dosud za jízdenku platili pětikorunu. Komu už bylo 70 let, ale nikoli 75, zatím cestuje zdarma, v příštím roce však bude muset za svezení městským autobusem zaplatit pět korun.

Podle radnice je provozní ztráta v městské hromadné dopravě příliš velká. Vybírání vyššího jízdného od starších lidí má situaci změnit, je přesvědčeno vedení města. „Provozní ztráta na městské hromadné dopravě v poslední době narůstá. Promítá se do ní například snížení tržeb kvůli zvýšení DPH nebo stoupajícím nákladům za pohonné hmoty,“ uvedl starosta Jiří Fišer.

Provozní ztráta v táborské MHD má být v příštím roce až 28milionová. Městské příspěvky dopravci budou činit 24 milionů korun.