Spor tetřev versus turisté na Šumavě pokračuje

Modrava - Správa šumavského parku chce ještě letos otevřít cestu na hraniční přechod Modrý sloup, což se ale nelíbí ekologům, kteří se kvůli tomu chtějí obrátit i na soud. Správa parku podle nich porušuje zákon o ochraně přírody.

O zpřístupnění Luzenského údolí usilují šumavské obce i správa parku dvacet let. Proti jsou ale ekologové, kteří poukazují na výskyt tetřeva hlušce v této oblasti. Správa parku teď ale říká, že tetřev žije v místech, kudy se mohou turisté legálně k Modrému sloupu dostat a kudy projdou v sezoně desítky turistů.

Správa národního parku odmítá, že by snaha o zpřístupnění údolí měla politický podtext. Záměr parku má posoudit ministerstvo životního prostředí, pokud vydá kladný verdikt, chtějí se odpůrci obrátit na soud. Naopak turistům se dlouhodobé uzavření Luzenského údolí nelíbí.

Tetřev hlušec žije v jehličnatých nebo smíšených lesích s dostatkem malých mýtin porostlých vřesem, brusinkou, maliníkem a podobně. Sameček tetřeva je černošedý, křídla má černohnědá s bělavou skvrnou, nad očima má červené půlměsíčky, takzvané poušky. Samička je mnohem méně nápadná, kaštanově hnědá s černohnědým příčným proužkováním. Hmotnost kohouta je 3,5 - 5 kg, slepice okolo 2 kg.

Modrý sloup je historický přechod, který na Šumavě vybudoval už Karel IV. a Češi i Bavoři ho hojně využívali. Po válce ho ale zavřeli komunisté a pak kvůli tetřevům i ochranáři. Cesta na Modrý sloup se znovu otevřela až v roce 2009, ale jen na zkušební dobu dvou let. Turisté mohli do oblasti vstupovat od 15. července do 15. listopadu. Nemohli však jít původní trasou Luzenským údolím, ale delší cestou přes horu Špičník.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)