Pardubická radnice plánuje sloučení obvodů

Pardubice - Primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková navrhla zrušení čtyř městských obvodů z celkových sedmi. Části Dukla, Dubina, Polabany a první pardubický obvod plánuje primátorka zrušit úplně a Pardubičky sloučit s Hostovicemi. To pobouřilo starosty městských částí, některé z nich hrozí, že se od Pardubic odtrhnou. O odtržení uvažují Rosice nad Labem, Svítkov dokonce chystá referendum.

Nová struktura města by se neměla týkat jen obvodů, ale také vedení magistrátu. Nově by primátor města měl mít dva náměstky místo čtyř a čtyři uvolněné radní. Každý z radních by měl mít na starosti péči o jeden ze zaniklých obvodů plus další okruhy činnosti. Návrh dostaly zastupitelské kluby k připomínkování. Primátorka o tom informovala na tiskové konferenci. Starostové obvodů vesměs vítají diskuzi o budoucnosti obvodů, ale k návrhu mají řadu námitek.

Zrušeny by měly být čtyři městské obvody, a to obvod číslo jedna, dva, tři a pět. Další tři obvody by měly zůstat a měly by mít stejnou strukturu. Posílit by se měly jejich samosprávné činnosti. U čtyř obvodů, které se mají rušit, by namísto zastupitelstev měly fungovat komise, které by měly komunikovat s městem prostřednictvím uvolněných radních města. „Uvolnění radní by měli být styčnými body pro komunikaci s městem,“ uvedla Fraňková.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Starostové mají k návrhu primátorky Fraňkové řadu námitek a chystají se ho připomínkovat. „Například v návrhu se počítá s neuvolněnými radními, kteří mají obvody zastupovat. O tom, kolik bude náměstků a uvolněných radních, rozhoduje každé nově zvolené zastupitelstvo samo. Toto zastupitelstvo nám tedy nemůže garantovat, že tito uvolnění radní budou opravdu schváleni novým zastupitelstvem,“ uvedl starosta Dubiny Vítězslav Štěpánek.

Nová struktura vedení magistrátu by měla usnadnit komunikaci devadesátitisícového města a jeho částí například o sociálních službách nebo o politice bydlení. Město počítá také s úsporou v řádech desítek milionů. „Roční úspora při zrušení těchto čtyř obvodů by představovala řádově 15 až 20 milionů korun,“ odhaduje Fraňková. Návrh se bude připomínkovat do konce října, zrušení čtyř obvodů by fakticky mohlo být završeno po volbách, které se konají v roce 2014. O zrušení obvodů se v Pardubicích diskutuje již několik let, zatím ale bez konkrétního výsledku.