Seidlovy fotky zachycují odsun Němců

Český Krumlov - Českokrumlovský Seidlův archiv vydal další mimořádné dokumenty. Přišli na ně historici při digitalizaci desítek let starých snímků. Jsou mezi nimi fotografie odsunutých německých rodin i vojáci. Objevili na nich i francouzské zajatce, umístěné do táborů. Elektronickou databázi, která je obrazovou kronikou života v pohraničí, umístili na internet.

Správci archivu do elektronické databáze vložili nejdříve prvorepublikové fotografie českých rodin a vesnic, teď přišly na řadu snímky z války a odsunu. V archivu jsou i naprosto neznámé unikátní snímky ze zajetí francouzských vojáků, které zkoumá Ústav pro studium totalitních režimů.

V archivu Josefa Seidela a jeho syna Františka jsou snímky od roku 1884 až do 90. let minulého století. Vedle fotek vojáků a odsunutých rodin v něm historici například objevili i dosud neznámé snímky prezidenta Edvarda Beneše. V databance je 150 tisíc fotografií.

Seidlův archiv objevili na půdě domu jeho noví vlastníci před sedmi lety. V krabicích a regálech byly tisíce sklených desek. Unikátní sbírku získal do svého vlastnictví Českokrumlovský rozvojový fond, ten také v roce 2005 koupil i původní Seidlův dům v Linecké ulici, ve kterém zřídil muzeum. V domě se zachovalo i vybavení z první poloviny minulého století včetně fotografických dekorací, funkční je i téměř sto let starý kopírovací stroj na pohlednice.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)