Revitalizace dolní Grébovky končí, park bude brzy opět přístupný

Praha – Obyvatelé pražských Vršovic a Vinohrad brzy začnou navštěvovat revitalizované Havlíčkovy sady. Končící práce v parku známém též jako Grébovka, jednom z největších v centru Prahy, se týkaly jeho dolní části. Veřejnosti se dolní Havlíčkovy sady postupně uzavírané od února opět otevřou v listopadu.

Práce v dolní části parku se týkaly především opěrných zdí usedlosti Dolní Landhauska, které byly v havarijním stavu. Nově upraveny jsou chodníky, revitalizace se dotkla i dětských hřišť. Novinkou potom je například vyhlídková plošina u Botiče nebo hřiště na petanque. Podle architekty Hedviky Hronové by měl být park přívětivý k dětem, ale i starším lidem, pro které dříve nebyl příliš uzpůsoben.

Revitalizace Grébovky probíhá již dlouho, začala před deseti lety. „Byly tady havarijní stavy objektů. Především to byl viniční altán, který se musel revitalizovat jako první. Následně to byla vila a Dolní Landhauska, kdy městská část pronajala tyto objekty společnosti CEELI Institut, která zainvestovala rekonstrukci těchto objektů. Potom následoval havarijní stav pavilonu, kde za peníze městské části proběhla velmi náročná rekonstrukce. Pak to byla rekonstrukce vinice. Následně došlo na základě projektu revitalizace parku postupně k obnově parku jako celku. Začalo se v severozápadní části, to je romantická část s Grottou – umělou jeskyní,“ shrnula postup prací architektka Hedvika Hronová. Revitalizaci Havlíčkových sadů ocenil děkan Zahradní fakulty Mendelovy univerzity v Brně cenou pro investora a projektanta.

Rozhovor s J. Černochovou a H. Hronovou (zdroj: ČT24)

Práce budou ještě pokračovat v horní části poslední etapou. Na vinobraní 2013 by však již mělo být vše hotovo. „Můžeme občanům a návštěvníkům Prahy 2 otevřít park, který je ojedinělý ve svém významu a historickém potenciálu,“ zdůraznila Jana Černochová, starostka městské části, na jejímž území Havlíčkovy sady leží. Revitalizace má podle starostky celkem stát 113 milionů korun, polovinu prostředků poskytla Evropská unie.

Park vznikl ve druhé polovině 19. století v okolí rezidence hraběte Moritze Gröbeho, podnikatele a společníka v Lannově firmě. Jeho zakladatele připomíná lidový název Grébovka. Od roku 1905 je park přístupný veřejnosti a oficiálně známý jako Havlíčkovy sady.