Prachatický azylový dům se rušit nebude, i díky České televizi

Prachatice - Azylový dům pro matky s dětmi v Prachaticích, kterému letos v létě kvůli nedostatku peněz na provoz hrozilo uzavření, zůstane nakonec otevřený. Podle krizového scénáře mohly matky s dětmi skončit na ulici, když ale na existenční problémy zařízení upozornila České televize, provozovatelé i radnice společně začali hledat řešení a nakonec uspěli.

Prachatický azylový dům sv. Dominika Savia funguje už 14 let a v současné době v něm je pět matek a deset dětí. Pokoje, ve kterých ženy s dětmi bydlí, vznikly přebudováním bývalých kanceláří po vojácích. S nedostatkem peněz se v Prachaticích potýkají posledních pět let, kritická situace ale nastala v létě, správci přišli o 300 tisíc korun z kraje i státní pokladny. 

„Budoucnost vidíme špatně, protože finance chybí,“ stěžuje si vedoucí azylového domu Petra Martínková.

Poté, co na existenční problémy zařízení upozornila České televize, začali provozovatelé domu, diecézní charita Prachatice, hledat společně s radnicí finanční rezervy, ze kterých by provoz azylového domu ufinancovali. Radnice odpustila správcům domu půlroční nájem, zbytek peněz se podařilo charitě najít ve vlastních rezervách.

Problémy teď ale hlásí i další azylový dům v Prachaticích, který nabízí 10 mužům bez domova možnost si nocleh odpracovat. I přes nedostatek peněz na zimní provoz ale diecézní charita zatím o uzavření domu neuvažuje.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)