Starostové žádají kraj: Nepodepisujte smlouvy na opravu silnic

Liberec - Starostové pro Liberecký kraj žádají končící vedení kraje, aby nepodepisovalo smlouvy na opravu sedmi silnic zničených při záplavách. Ministerstvo pro místní rozvoj u dvou prokázalo výrazné předražení a podle Starostů hrozí, že kraj přijde o dotaci. Kraj vedený ČSSD zatím na výzvu starostů oficiálně nereagoval.

Krajská správa silnic vypsala veřejné soutěže na opravy silnic po předloňských povodních na konci března, těsně před účinností novely zákona o veřejných zakázkách. Liberecký kraj chce vybrat dodavatele z nabídek, které obdržel v dubnu. Opravy by měly začít na podzim. Opozice už ale tehdy vedení regionu vyzývala, aby kvůli údajným pochybnostem s vyhlášením vítěze tendru počkalo.

Starostové nyní jednají o nové koalici. Problematické zakázky ale chtějí řešit, než se zastupitelé sejdou poprvé. Podle Martina Půty, který kandiduje na hejtmana (SLK), jde o zakázky za miliardu korun: „Každá desetiprocentní úspora může znamenat ušetření sto milionů z veřejných rozpočtů.“

Soutěže se týkají úseků silnic II/290 z Frýdlantu do Bílého Potoka, II/592 z Kryštofova Údolí přes Chrastavu do Mníšku, III/0353 a III/0357 z Vísky přes Višňovou do Poustky a III/03515 v Heřmanicích.

Dvě zakázky byly údajně předražené o desítky milionů a teď jde i o zbylých pět. Končící náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp (ČSSD) ale tvrdí, že zakázky předražené nejsou. Padesát procent ceny podle něj navíc hradí ministerstvo pro místní rozvoj, které zakázky také kontroluje. Na předražení ale upozornilo právě ministerstvo. Před vyhlášením tendrů si úřad nechal dvě zakázky posoudit odborníky z ČVUT, kteří odhadli cenu o 12 procent nižší, než je projektová částka nabídnutá krajem. „Nějaké výhrady sice ministerstvo mělo, my jsme je ale rozporovali a závěr zatím nemáme,“ řekl ČT náměstek na začátku října.

Podle vyjádření krajské správy silnic zatím všechny soutěže dál běží, tlačí je ale čas. Dotační podmínky nařizují, že musí být silnice hotové nejpozději do konce roku 2013. „Existuje riziko, že se projekt nestihne,“ připustil mluvčí ministerstva Marek Ženkl. V takovém případě by dotace zřejmě propadla a kraj by musel vracet stamiliony.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)