Vítězný návrh Kašparovy hrobky nezapomněl ani na Blériot

Pardubice - Hrobka významného českého aviatika a pardubického rodáka Jana Kašpara bude opravena podle návrhu pardubických autorů Josefa Procházky a Jana Třeštíka. Projekt vybrala Společnost Jana Kašpara, která o renovaci hrobky už dlouho usiluje. Náklady by měly dosáhnout 360 000 korun, a pokud vše půjde dobře, měla by být hrobka hotová do konce letošního roku.

„Na první pohled je vidět, že návštěvník městských hřbitovů bude stát před hrobkou českého aviatika, což zatím při tom stávajícím stavu zřetelné nebylo,“ uvedl předseda Společnosti Jana Kašpara Jiří Kotyk. Na nákladech se bude podílet městská část Pardubice V, Pardubický kraj i sponzoři. Příspěvek ale přislíbila například i Kašparova praneteř Eva Perrová.

Hrobka bude mít decentní šedou a černou barvu a nebude na ní chybět vyobrazení slavného letounu Blériot, kterým Jan Kašpar (18831927) dokázal v roce 1911 přeletět mezi Pardubicemi a Prahou-Velkou Chuchlí. Autoři projektu se snažili hlavně o to, aby náhrobek vyjadřoval dobu svého vzniku. „Usilovali jsme o takovou harmonickou symbiózu všech výtvarných umění, to znamená architektury, sochařství a malířství. V tomto případě se jednalo o grafiku,“ řekl k návrhu jeden z jeho autorů Jan Třeštík.

Vítězný návrh vybrala porota, ve které zasedla například Eva Perrová, architekti Miroslav Řepa nebo Jiří Weinzettl či historik umění Bohdan Šeda. Na žalostném stavu Kašparovy hrobky se podepsaly složité rodinné poměry pozůstalých. Z rodiny se podařilo vypátrat pouze Evu Perrovou. „Já jsem žila třicet let ve Francii. Rodina neměla peníze na to, aby hrobku obnovila kompletně,“ řekla České televizi. Historiky ale ještě čeká jeden úkol, ze starých dokumentů chtějí rozluštit, která ze šesti rakví v hrobce patří právě Kašparovi.

V Pardubicích brzy vznikne také Kašparova socha. Má stát na třídě Míru, město připravuje architektonickou soutěž. Aviatika v Pardubicích připomíná už památník s malým letadlem na náměstí Dukelských hrdinů. V podchodu vlakového nádraží je pamětní deska ke 125. výročí letcova narození. Na místě kdysi stával hangár a letecká škola. V roce 2010 přibyla další pamětní deska, a to v ulici Bratranců Veverkových v domě číslo 645, kde Kašpar dožil u své sestry. Kašpar zemřel 2. března 1927.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)