Lodě na splavněnou Vltavu u Budějovic nechtějí

České Budějovice – Méně lodí než dříve letos vyplulo na horní úseky Vltavy – lipenskou přehradu a lodní cestu mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou. Správci budějovické plavební komory evidují čtvrtinový úbytek plavidel. Podle starostů, kteří propagují projekt splavnění střední Vltavy za důležitý pro rozvoj turistiky, je to proto, že již dokončený úsek je příliš krátký. Jihočeský kraj je ale přesvědčen, že jde o důkaz, že jeho tvrzení o zbytečném drahém projektu byla pravdivá.

Končící plavební sezonu nepoznamenala žádná mimořádná událost, která by způsobila masivní odliv lodí a cestujících z řek – například na orlické přehradě žádný úbytek nenastal. Zato na nedávno splavněné vodní cestě z Budějovic do Hluboké se letos plavilo o čtvrtinu méně lodí než v loňské sezoně. Konkrétně se jejich počet snížil o 400 na 975. Podle Jana Flíčka z Povodí Vltavy stojí za úbytkem především nezájem majitelů soukromých člunů. „Délka vodní cesty jim neskýtá takový zážitek,“ poukázal. Výletní lodě s turisty naopak jezdily zaplněné. „Zaznamenali jsme větší zájem, co se týče cestovních kanceláří,“ doplnila Eva Zbořilová z Česko-britské plavební společnosti.

Představitelé Jihočeského kraje jsou předvědčeni, že letošní úbytek plavidel na Vltavě prokázal důvodnost jejich obav z drahého projektu splavnění. „Od začátku jsem tenhle způsob dopravy na Hlubokou kritizoval,“ uvedl hejtman Jiří Zimola.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Naopak podle starostů poříčních obcí a měst, kteří projekt splavnění dlouhodobě propagují, je i přes letošní propad provoz lodí na řece velkým přínosem. Krajskou kritiku odmítají. „Bohužel je ten projekt takový otloukánek a panuje kolem plno fám,“ poznamenal starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

Podobně hovoří i správa vodní cesty. Věří, že se lodě na řeku v dalších sezonách zase vrátí, pomoci tomu má zejména plavební komora v Hluboké, která je před dokončením. Jejím prostřednictvím doplují lodě z Českých Budějovic až 30 kilometrů po proudu k hněvkovické přehradě. Správci odhadují, že po otevření plavební komory se počet lodí na Vltavě u Budějovic přinejmenším zdvojnásobí.