Řada bývalých celnic už slouží jako nové objekty

Dolní Dvořiště – Stát se zbavil poslední nepotřebné celnice na svých hranicích. Po vstupu do schengenského prostoru v roce 2004 ztratily pohraniční budovy smysl a úřady se je snažily udat několik let. Nyní získala nového majitele poslední nezadaná celnice na přechodu Slavonice-Fratres na jihu Čech. Někdejší hraniční přechody se stávají nejčastěji majetkem měst, krajů, ale i soukromníků.

Slavonická celnice byla poslední, která hledala majitele. Objekt tvoří celkem dva byty, kotelna, čistírna odpadních vod i parkoviště. Vcelku ji odkoupila soukromá firma za 5 milionů korun. O areál přitom původně neměl nikdo zájem a prodeji navíc bránilo i nejasné vlastnictví pozemků. Nakonec všechny sporné pozemky nový majitel vykoupil.

Zcela opačný případ se odehrál při převodu celnice v Dolním Dvořišti. Před čtyřmi lety začala její demolice, jakmile ale dělníci začali likvidovat střechu, zájemci o budovy se ihned hlásili. Nyní je z někdejšího hraničního přechodu zubní klinika se šesti ordinacemi, ve kterých denně lékaři ošetří 30 převážně rakouských pacientů.

  • Celnice Dolní Dvořiště v roce 2008… zdroj: ČT24
  • … a nyní jako zubní ordinace zdroj: ČT24

Na jižní Moravě jsou z celnic i muzea

Také osudy bývalých celnic v Jihomoravském kraji jsou různé. Například v Hodoníně od loňského léta funguje společná česko-slovenská policejní služebna. Ve Valticích už na jaře otevřeli Muzeum železné opony, symbolicky právě v místech, kde za totality přišla o život řada Čechů toužících po svobodě. Další muzeum - tentokrát zaměřené na historii celnictví - je plánováno také v Hatích.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)