Liberecký kraj promeškal dotaci na opravu silnic, bojí se nové vedení

Liberec – Nově vznikající vedení Libereckého kraje se již začalo věnovat horkému předvolebnímu problému – dotacím na opravy silnic poničených předloňskými povodněmi. Vítězové voleb chystají trestní oznámení na končící vedení kraje, tvrdí, že kraj promeškal možnost získat peníze od státu.

Program na odstraňování povodňových škod byl otevřený do loňského jara. Kraj mohl získat až polovinu nákladů na opravu tří cest na Liberecku a Frýdlantsku. Podle kandidáta na hejtmana Martina Půty (SLK) ale Liberecký kraj žádost o dotaci nepodal. „Vnímáme to jako velký problém, protože se jedná o stavby za stovky milionů korun,“ řekl Půta.

Vznikající krajská vláda chce podat trestní oznámení kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku. „Neumím si představit, co se týká odpovědných lidí, kteří tam teď sedí, že by to skončilo jinak,“ podotkl starosta Chrastavy a krajský zastupitel Michael Canov (SLK).

Dosluhující vedení kraje odpovědnost odmítá. Projekty nebylo možné připravit včas tak, aby bylo možné o státní dotaci požádat. „Tam jsme nejednali jednom sami za sebe, tam jsme jednali jak s Povodím Labe, tak se soukromými subjekty. Byla velmi náročná projektová příprava,“ poukázal končící náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Zatím probíhají výběrová řízení na dodavatele, kteří silnice opraví, a nikdo neví, kde kraj sežene potřebné peníze. Nové vedení kraje chce svým předchůdcům dokázat, že lze peníze od státu dostat i po termínu. Není vyloučeno, že s dodatečnou žádostí uspěje. „Nelze už jednou uzavřený program znovu otevřít, ale my bychom rádi nalezli řešení, abychom mohli Libereckému kraji pomoct,“ slíbila mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková.

Spory mezi představiteli Libereckého kraje i ministerské potíže jsou ale vzdáleny lidem, kteří musí po zničených silnicích jezdit. Například silnice mezi Novou Vsí a Chrastavou je průjezdná pouze jedním pruhem. „Je ve velmi kritickém stavu. Bojíme se, že přes zimu se situace ještě zhorší,“ řekl místostarosta Nové Vsi Vladimír Kobliha.

Opravit potřebují silnice II/290 z Frýdlantu do Bílého Potoka, II/592 z Kryštofova Údolí přes Chrastavu do Mníšku, III/0353 a III/0357 z Vísky přes Višňovou do Poustky a III/03515 v Heřmanicích. Všechny poničily letní povodně v roce 2010. Celkem mají opravy stát zhruba miliardu.