Kladrubský hřebčín má nového ředitele

Kladruby nad Labem (Pardubicko) - Novým ředitelem Národního hřebčína v Kladrubech se stal Jiří Jehlička. Dosud působil v genetické komisi hřebčína. Do funkce nastoupí 15. listopadu. Své jmenování potvrdil. Předchozí ředitel Jan Höck byl z funkce odvolaný koncem června.

Sedmapadesátiletý Jiří Jehlička vystudoval obor zootechnika na Vysoké škole zemědělské v Českých Budějovicích. Chovu koní, zvláště kladrubských, se věnuje od roku 1985, působil například na státním statku v Netvořicích. Od roku 2005 je společníkem firmy Kavalkáda, která v Krusičanech na Benešovsku provozuje jezdeckou stáj se zaměřením na základní výcvik jezdců v jízdárně i v terénu a nabízí ustájení koní.

Předchozího ředitele hřebčína Jana Höcka odvolal ministr zemědělství Petr Bendl 27. června. K odvolání se rozhodl na základě výsledků nedávné kontroly ministerstva zemědělství. Řízením hřebčína byla do výběru nového ředitele dočasně pověřena Simona Voňková, bývalá zástupkyně ředitele a ekonomická náměstkyně.

Změny ve vedení hřebčína jsou v posledních letech časté. Höckův předchůdce Jaroslav Dražan byl odvolán v listopadu 2009 pro chyby ve vedení organizace, Lenku Gotthardovou odvolal v roce 2008 tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič. Svůj krok odůvodnil chybami v účetnictví hřebčína.

Kladrubský hřebčín se chovem koní zabývá přes 400 let. V roce 1579 císař Rudolf II. chovu udělil statut císařského dvorního hřebčína. Hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Česká republika také usiluje o to, aby byl zapsán na prestižní seznam UNESCO. V září zahájil rozsáhlou rekonstrukci za 300 milionů korun z evropských fondů.