Láska navždy, nebo spíš zničené památky

Praha - Na Karlově mostě po stovkách přibývají malé zámky, kterými milenci stvrzují svou lásku. Zvyk, který je pro zamilované turisty symbolem věčného spojení srdcí, se stává noční můrou památkářů. Podle nich totiž zámky historickou stavbu hyzdí a v nejexponovanějších místech taky zbytečně zatěžují. Útěchou památkářům může být, že se záplavou zámků se potýkají i další evropské metropole.

Milenci v románu Chci tě italského spisovatele Federika Moccii stvrzují svou lásku tím, že na most Milvio v Římě pověsí zámek. Právě na tomto mostě měl totiž zahynout patron zamilovaných svatý Valentin. Klíč od zámečku pak, se slovy per sempre – navždy, hází do řeky Tibery. Příběh mladých milenců inspiroval nejprve Italy, kteří začali po vzoru románových hrdinů věšet zámky se svými jmény na most Milvio. Zvyk se rychle rozšířil i do ostatních italských měst po Itálii a brzy i po celé Evropě.

Asi před čtyřmi lety se zámečky začaly objevovat i v Česku. Nejoblíbenějším místem, kam je milenci věší, je pražská Čertovka, poslední dobou ale zámečků přibývá i na sochách Karlova mostu, konkrétně na mřížce, která je umístěna v místě, kde byl vhozen do vody Jan Nepomucký.

Zámky zamilovaných ohrožují Karlův most (zdroj: ČT24)

S tunami kovu na mostech, sochách, na zábradlí a na plotech v historickém centru ale roste taky nervozita úřadů, které se obávají, kam až oblíbená tradice může zajít. Ochránci památek navíc varují před účinky rzi na staré stavby, velkým problémem je i váha zámků, která by mohla poškodit plot a další místa, na kterých jsou zavěšené. Památkáři a správci Karlova mostu proto vyhlásili zamilovaným a jejich zámečkům válku a zámky z mostu pravidelně odstraňují. Ani to ale příliš nepomáhá, jakmile památkáři zámky odstraní, rychle se objeví nové.

„Způsob, kterým je vyzdobována, je neestetický, příšerný a kromě toho i ohrožující tuto památku,“ říká Roman Kotrč ze Sdružení výtvarníků Karlova mostu.

Pro římský Ponte Molvio byla románová sláva pohromou, zámečky ho doslova zaplavily a po zfilmování románu a s ním spojeným návalem zamilovaných turistů musel dokonce římský starosta přistoupit k přísným trestům, za zavěšení zámku hrozí pokuta až 50 eur. V jiných evropských městech ale, mnohdy i navzdory pokutám, zámečky lásky dál přibývají. Například na Treťjakovském mostě v Moskvě byly dokonce kvůli zámečkům zřízeny zvláštní železné konstrukce ve tvaru stromů, aby zámky nehyzdily vzhled mostu. Tisíce zámečků „zdobí“ i mosty v italských Benátkách, Neapoli, Miláně nebo Turíně, ale i polské Wroclawi nebo francouzské Paříži.