Tábor chystá kvůli bezdomovcům „suchou“ vyhlášku

Tábor - S popíjením na veřejnosti chce po vzoru jiných měst skoncovat také Tábor. Radnice připravuje vyhlášku, která konzumaci alkoholu v centru města zakáže. Vedou ji k tomu čím dál častější problémy s bezdomovci. Těch žije v Táboře více než v ostatních srovnatelně velkých jihočeských městech a stížností občanů na rušení veřejného pořádku přibývá.

Vyhláška by stejně jako v jiných městech měla zakazovat pití alkoholu jen v konkrétních lokalitách, schválit ji musí ještě zastupitelstvo. Na opilé bezdomovce a nepořádek, který způsobují, si totiž stále častěji stěžují místní obyvatelé. „Obtěžují občany, omezují jejich osobní svobodu a my s tím musíme něco dělat,“ říká starosta města Jiří Fišer (T2020). I podle zkušenosti strážníků většina problémů na ulici souvisí s pitím alkoholu.

Lidí bez domova žije v ulicích Tábora podle údajů radnice asi pětačtyřicet. Sami bezdomovci tvrdí, že jich je zhruba sedmdesát, v létě ještě více. Nejčastěji se zdržují u nádraží nebo u supermarketu na Pražském sídlišti. Ve městě budí jejich přítomnost rozporuplné pocity a někdy i strach. „Žebrají od kolemjdoucích, bývají tu rvačky, většinou se perou mezi sebou,“ popisuje táborský strážník Pavel Šimek.

Tam, kde vyhláška omezující pití alkoholu již nějakou dobu platí, problémů nejen s lidmi bez domova ubylo. Dobrou zkušenost s ní mají například v nedalekém Písku. „Je to hodně poznat, rozhodně to prospělo veřejnému pořádku ve městě,“ pochvaluje si písecký starosta Ondřej Veselý (ČSSD).

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)