Archeologové se přetahují o litomyšlské Zámecké návrší

Litomyšl - Archeologická firma, která provádí výzkum Zámeckého návrší v Litomyšli, chce podat žalobu na Pardubický kraj. Podle ní porušil zákon, když část výzkumných prací v lokalitě pod ochranou UNESCO přidělil bez výběrového řízení své vlastní organizaci, Východočeskému muzeu. Způsobil tak škodu na veřejných prostředcích téměř čtyři miliony korun. Hejtmanství nařčení odmítá, prý jednalo legálně.

Krajský úřad tvrdí, že specializovanou zakázku může výjimečně přidělit i bez výběrového řízení. „Využili jsme výjimku v ustanovení paragrafu 18,“ vysvětluje vedoucí investičního fondu kraje Ladislav Umbraun. Podle Milana Kuchaříka, ředitele firmy Labrys, která na Zámeckém návrší pracuje, ale záchranný archeologický výzkum do této výjimky nespadá.

Podle něj došlo k plýtvání veřejnými penězi, protože jeho firma nabídla cenu za výzkumné práce o čtyři miliony nižší než pardubické muzeum. Krajský úřad na tuto nabídku ani neodpověděl. Plýtvání veřejnými penězi hejtman Martin Netolický (ČSSD) odmítá, firma Labrys podle něj nabídku podala pozdě.

Na obzoru je tak soudní spor, Labrys se chystá podat na krajský úřad žalobu. Zároveň se obrátí i na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)