Tygr-útěkář zabíjet nechtěl, zraněný mladík je v dobrém stavu

Liberec - Bílý tygr, který včera v liberecké zoologické zahradě zranil tři lidi, podle ošetřovatelů nechtěl zabíjet. Jeho útěk způsobila pravděpodobně chyba jednoho ze zaměstnanců, toho už vedení zoo přeřadilo na jiné pracoviště. Zoo se dnes návštěvníkům otevřela bez omezení, přístupný je i pavilon šelem. Mladý ošetřovatel, kterého zvíře zranilo na hlavě, si pobude v nemocnici ještě několik dnů, podle mluvčího nemocnice Lukáše Gibiece je ale v dobrém stavu.

Případ vyšetřuje policie, zatím nikoho neobvinila. Podle ředitele zoo Davida Nejedla k napadení zvířetem došlo pravděpodobně kvůli selhání zaměstnance. Ten byl okamžitě přeřazen na práci v jiném úseku. „Na druhou stranu je třeba říci, že týž člověk svou duchapřítomností a okamžitým jednáním nejen povolal kompetentní nadřízené osoby, složky integrovaného záchranného systému, ale rovněž osobním nasazením a za cenu vlastního ohrožení odvedl pozornost šelmy od dvou již zraněných kolegů,“ uvedl Nejedlo. 

Více než dvousetkilový tygr Paris se ze zatím nejasných důvodů dostal do svého výběhu v době, kdy ho uklízel mladý praktikant. Zaútočil na něj, drápy a zuby mu způsobil zranění na hlavě a zádech. Podle ředitele ale zmatené zvíře zabíjet nechtělo. „Neútočil na něj jako na kořist, to by byly následky mnohem horší,“ konstatoval Nejedlo. Dvě ošetřovatelky zachránily kolegu tím, že spustily povyk, aby upoutaly tygrovu pozornost. Přitom samy utrpěly lehčí zranění. Šelmu nakonec zaujal lev v jiné části expozice a ženy i s mladíkem se před ním zavřely ve výběhu.

Paris se poté dostal otevřenými manipulačními dveřmi na svobodu. Asi hodinu se volně pohyboval po areálu, stále se ale zdržoval v blízkosti pavilonu šelem, kde přes sklo dorážel na lvy. Tygra nakonec zneškodnil veterinář asi trojnásobnou dávkou uspávací látky z narkotizační pušky. Probral se asi po pěti hodinách, podle mluvčího zoo Ivana Langra je v pořádku.