Chodníky jsou plné poutačů, pro nevidomé je to past

Pardubice – Za velmi nebezpečnou překážku považují nevidomí lidé poutače, které obchodníci stavějí na chodník. Upozorňují, že při tom také porušují vyhlášku, která zdravotně postiženým zaručuje dostatečný prostor pro bezpečnou chůzi po chodníku.

Ztráta zraku uvrhne člověka do zcela nového světa. Navíc nevidomý narazí i na dobře známých místech na nečekané pasti. Je tomu tak i na pardubické třídě Míru. Lukáš Brožek, jenž je odkázán na slepeckou hůl, upozorňuje, že většina z překážek, které se mu objevují v cestě, tam být nemá. „Člověk může zakoupnout, spadnout na roh a může si třeba i rozrazit hlavu,“ podotkl.

Nejčastěji lidé narážejí do poutačů, které obchodníci umisťují před své provozovny. Podle ředitelky pardubického Tyflocentra Dany Stoklasové tak ale porušují vyhlášku. Ta na nevidomé myslí a nařizuje, aby podél tzv. přirozené vodící linie byl zachován prostor alespoň 1,5 metru. „Nejvíce se vždy bavíme o reklamních áčkách – což jsou reklamní cedule postavené do tvaru A. Ale jsou to i různé květináče, figuríny, ale i například stolečky,“ shrnula Stoklasová, co vše se na chodnících objevuje.

Město se rozhodlo zdravotně postiženým lidem pomoci. Nevhodně umístěným předmětům na chodníku se začala věnovat komise pro bezbariérovost, více pozornosti by jim měli věnovat také strážníci. Ti se dosud zabývali spíše tím, zda obchodníci odvedli patřičné poplatky, aby mohli reklamu na chodník umístit. „Konkrétně umístění a problém s průchodem pro slabozraké jsme neřešili,“ přiznal ředitel městské policie Petr Kvaš.

Úředníci zdůrazňují, že se nechystají obchodníky šikanovat, chce hlavně upozorňovat a vysvětlovat. Výsledkem práce komise a strážníků by tak nemělo být trestání za nevhodné umístění poutačů, nýbrž hlavně uvolnění prostoru.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)