Exprimátora Kittnera chce policie obžalovat za podvody s majetkem

Liberec - Bývalého primátora Liberce Jiřího Kittnera (ODS) navrhla protikorupční policie obžalovat kvůli podvodům s městským majetkem v souvislosti s přípravou mistrovství světa v lyžování v roce 2009. Píše o tom v liberecké příloze deník Mladá fronta DNES (MfD). Spolu s Kittnerem chce obžalovat i jeho někdejšího náměstka Pavla Krenka a bývalého tajemníka Sportovního areálu Ještěd Jiřího Zeronika. Policisté jsou podle MfD přesvědčeni o tom, že přes sportovní areál vyváděli městský majetek. Škoda činí 17,7 milionu korun.

Policie viní jednoho z obviněných ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinností při správě cizího majetku, za což by mohl dostat až desetiletý trest. Další dva jsou obviněni z podvodu. „Ukončili jsme vyšetřování a spis jsme předali na státní zastupitelství s návrhem na podání obžaloby,“ řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Politiky policie obvinila už loni v září. Státní zástupce deníku řekl, že bližší podrobnosti k případu zatím uvést nemůže. „Jestli podám obžalobu, nebo zastavím stíhání, ještě nemohu říct. Na to je brzy,“ řekl. Nekomentoval ani jména obviněných.

V kauze hrály hlavní roli příprava areálů na mistrovství světa v lyžování a městská akciová společnost Sportovní areál Ještěd. Přes ni obvinění podle policie převedli v letech 2003 až 2006 pod cenou majetek na třetí osoby. „Podle zjištěných informací měl být převod majetku dopředu dohodnutý,“ řekl Ibehej. Kittner tvrdí, že se s nikým na ničem nedomlouval, připustil ale, že tehdejší okolnosti podivnému nakládání s městským majetkem nahrávaly. 

Právní zástupce obviněného Jiřího Zeronika ale pokládá kauzu za vykonstruovanou, podle něj svědčí o provinciální malosti a pokleslé politické kultuře v Liberci i v celé zemi.