Trojnásobné zdražení Trojského mostu policie odložila

Praha – Rok a půl vyšetřování možné korupce při stavbě Trojského mostu v Praze skončil odložením případu. Podle policejního mluvčího Jaroslava Ibeheje se nepodařilo zjistit podezření z trestného činu. Trestní oznámení, které k případu přivedlo protikorupční policii, se týkalo podvodu a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Most měl původně stát 400 milionů, nakonec ale bude třikrát dražší.

Cena Trojského mostu se dramaticky zvýšila poté, co se město rozhodlo, že nechce „obyčejný most“, nýbrž novou architektonickou ozdobu města, a vypsalo architektonickou soutěž. Protikorupční policie se zabývala možností, zda změna plánované podoby mostu nebyla podplacena. Nezjistili však nic, co by tomu nasvědčovalo. „Provedli jsme řadu úkonů v trestním řízení, které spočívaly například ve výsleších osob, výzev k vydání věci či různých dožádání,“ uvedl mluvčí Ibehej.

Stavba Trojského mostu je součást stavby tunelového komplexu Blanka, propojí jeho trojské ústí s Holešovicemi. Půjde o obloukový most dlouhý 200 metrů a široký 36 metrů. Poslouží nejen autům, chodcům a cyklistům, ale také tramvajím. Ty se na něj přestěhují z třicetiletého provizoria, takzvaného „rámusáku“, a to již příští rok. Silniční dopravě se otevře až po dokončení Blanky v roce 2014.

Trojský most
Zdroj: ČTK