Jindřišská věž vítá návštěvníky už 10 let

Praha - Jindřišská věž slaví desáté výročí znovuotevření. Od té doby ji už navštívilo více než 500 000 lidí. Památka, jejíž historie sahá do 15. století, nabízí návštěvníkům vyhlídku z desátého patra, restauraci přímo ve zvonici i muzeum a galerii s výstavou betlémů. „Pro návštěvníky jsme připravili dárek, interaktivní CD, na kterém je o věži úplně všechno. Je v něm vložena i volná vstupenka,“ říká kastelánka Lucie Dolfi.

Historickou dominantu centra města, která je podle odborníků nejstarší volně stojící zvonicí v Praze, před lety získala od Pražského arcibiskupství do dlouholetého pronájmu Společnost Jindřišská věž. Vlastními prostředky ji zrekonstruovala a zpřístupnila veřejnosti. Investor Josef Podzimek uvedl, že oprava stála kolem 20 milionů. „Práce na rekonstrukci byla výjimečná,“ řekl architekt Jiří Vrzal, který se na opravě podílel. „Hlavním úkolem bylo zachovat ducha věže, zachovat ráz a z toho vyplývající atmosféru.“

Na místě věže stála od roku 1475 původní dřevěná, kamenná pak od roku 1599. Zvonice byla za dobu své existence postupně osazena deseti zvony. Z nich se dochoval pouze zvon Marie z roku 1518, který je desátým nejstarším zvonem v Praze.

V nejvyšším patře zhruba 66 metrů Jindřišské věže je vyhlídka na Prahu a zvonkohra, která se rozezní po vhození desetikoruny. Poslední patro tvoří původní dřevěný krov z roku 1879. Lidé si mohou prohlédnout také galerii, Muzeum pražských věží a expozici o historii a kulturním dění ve věži. Vstupné činí 90 korun. Více informací se zájemci dočtou na internetových stránkách Jindřišské věže.