Hory se těší nejen na sjezdaře, ale i běžkaře

Praha – Většina velkých lyžařských areálů zahájila sezonu již minulý víkend, zbytek se přidá o nadcházejících volných dnech. Lyžovat zatím nebude možné na menších níže položených sjezdovkách, které zatím zasněžují, aby se za týden mohlo začít jezdit. Na horách naopak už většinou jsou připraveni – a to nejenom na sjezdaře, ale také na lyžaře, kteří raději vyrazí na běžecké trasy.

Velmi zajímavá bude o víkendu pro běžkaře Šumava. Upravena již je třicetikilometrová trasa u Zadova, dalších 52 kilometrů je v okolí Schönebenu. Ze sjezdařských areálů bude v plném provozu Špičák, ale i Lipno. „Pravidelné akce pro lyžaře startují tuto sobotu, kdy jsme pro ně připravili slavnostní zahájení zimní sezony,“ řekl ředitel Skiareálu Lipno Petr Dušek. Sjezdovky jsou otevřeny i na Zadově či Kvildě, ale také v největším šumavském skiareálu, rakouském Hochfichtu. O víkendu potom zahájí provoz také bavorský Grosser Arber.

Na Českomoravské vrchovině bude možné vyrazit na běžecké trasy do Nového Města nad Moravou. V terénu je zhruba 30 centimetrů sněhu, ve výše položené Fryšavě je i půl metru. Vysočinští sjezdaři se mohou již od pátku vydat do Vysoké u Havlíčkova Brodu, Dalečína, na Harusův kopec na Žďársku či na Křemešník na Pelhřimovsku. V sobotu chtějí přivítat lyžaře také na Karasíně, v Novém Jimramově a ve Svratce na Žďársku, u Číchova na Třebíčsku, v Mrákotíně na Jihlavsku a u sv. Anny v Chotěboři.

Pro běžkaře je na východě Moravy sjízdná Hostýnská magistrála, mohou vyrazit také do Beskyd k Pustevnám či Soláni. Přivítají je také ve Velkých Karlovicích. „Upravili jsme okruh na rovinkách pod hotelem Lanterna v délce asi pěti kilometrů. V týdnu už na něj dokonce vyrazili první nedočkaví běžkaři,“ dodal starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík. Zdaleka ale nejsou ještě sjízdné všechny trasy, zejména v lesích je málo sněhu. Ve Velkých Karlovicích bude možné o víkendu také sjezdovat. „Podmínky pro lyžování jsou velmi příznivé, přes týden sněžilo a na sjezdovkách je kolem 50 centimetrů sněhu,“ přiblížil šéf Ski areálu Razula Leo Bača. Otevře se také javornická Kohútka. „Pojede asi 70 procent střediska. Máme půl metru technického sněhu, přírodního je kolem 30 centimetrů,“ uvedl předseda představenstva střediska Miroslav Maczko.

V Jeseníkách je pro běžecké lyžování upravena trasa z Ovčárny na Švýcárnu, ačkoli na jiných místech zatím ještě pro běžky nejsou vhodné podmínky. Sníh je totiž na většině míst ještě bez podkladu. „Sníh je prachový a místy lezou kameny,“ podotkl ředitel jesenické Horské služby Michal Klimeš. Kdo chce vyrazit na sjezdovky, pochodí o víkendu už ve většině středisek. „Na víkend se již rozjede většina jesenických areálů. V plném provozy by měly být Kouty, areál v Karlově, ve Filipovicích, Ramzová, jezdit vleky mají i na Paprsku a celé středisko na Dolní Moravě,“ dodal Michal Klimeš.

Běžkaři mohou vyrazit také do Krkonoš. Na Horních Mísečkách je pro ně připraveno zatím deset kilometrů tras. „Přírodního sněhu je zatím málo, upravené jsou trasy pouze pro bruslení,“ poznamenal ovšem Zdeněk Spilka ze Skiareálu Špindlerův Mlýn. Na vrcholu Černé hory je potom upraveno šest kilometrů běžeckých tras. Sjezdovat lze ve většině krkonošských středisek. Ve Špindlerově Mlýně zatím byly otevřeny pouze krátké části sjezdovek, ale to se o víkendu změní. „Ve Špindlerově Mlýně stále sněží, naplno běží systém technického zasněžování. Od soboty budou otevřené další sjezdové tratě, například modrá sjezdovka ve Svatém Petru,“ slíbil Zdeněk Spilka. V Peci pod Sněžkou se rozjede lanovka na Hnědý vrch a bude možné sjezdovat na přilehlých tratích, na Černé hoře zase bude v provozu lanovka Protěž. Fungovat již budou také vleky v Černém Dole.

Jizerských horách jsou zatím v provozu areály Rejdice a Paseky nad Jizerou, tento víkend ale zahájí sezonu i všechna ostatní jizerskohorská střediska. A připravená už je i Jizerská magistrála, první rolby na ni vyjely už před 14 dny. Na hřebenech leží asi 60–70 centimetrů prachového sněhu, ve střediscích je sněhu zhruba půl metru.

Centrem běžeckého lyžování v Krušných horách zatím zůstává Klínovec. Připraveny jsou čtyři okruhy o celkové délce 22 kilometrů. Sjezdovat se bude kromě Klínovce, kde budou o víkendu v provozu sjezdovky Dámská, Cinestar a Pařezovka, také na Božím Daru, Bublavě a také v Mariánských Lázních. Stejně tak bude možné lyžovat na německém Fichtelbergu.