FÚ: Liberec by měl v souvislosti s MS zaplatit 400 milionů

Liberec - Liberec by měl státu zaplatit 400 milionů korun za pochybení v souvislosti s mistrovstvím světa v klasickém lyžování v roce 2009. Podle rozhodnutí finančního úřadu by mělo město vrátit státní dotaci 200 milionů korun přidělených na výstavbu 254 bytů a ve stejné výši zaplatit penále. Informoval o tom ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům). Město se proti rozhodnutí finančního úřadu odvolá.

„Sankce je nepřiměřená. Nikdo nic neukradl a podle mého názoru jde o formální pochybení,“ uvedl Šolc. Upozornil, že stavbu kontroloval také antimonopolní úřad (ÚOHS) a chyby nenašel.

Finanční úřad Liberci vytýká, že v roce 2007 uhradil při výstavbě bytů některé práce, které se ale neuskutečnily. Město na to přišlo o rok později a napravilo to tím, že některé práce zase nezaplatilo. „Jedná se asi o dva miliony korun. Byly to účetní operace, které byly formálně špatně provedeny,“ řekl Šolc. Podle finančního úřadu také nebyly v investičním záměru uvedené všechny dotčené pozemky určené pro výstavbu a jiná je skutečná délka kanalizace, než je napsáno v investičním záměru.

Byty v sedmi domech v Zeleném údolí za 450 milionů korun se stavěly pro lyžařský šampionát s tím, že po jeho skončení se z nich stanou domy s pečovatelskou službou. Tomuto účelu slouží podle Šolce dodnes.

Pokuta je pro už tak zadlužené město likvidační

Pro Liberec s dvoumiliardovým rozpočtem by byla pokuta likvidační. I bez ní se bude v příštím roce jen obtížně vyrovnávat se svými závazky. Plánuje proto prodej areálu letiště a technických služeb, za které by dohromady mohl získat asi 200 milionů korun. Krajské město je známé svým vysokým zadlužením, na konci loňského roku dlužilo bezmála 2,118 miliardy korun.

Liberci hrozí další pokuty od finančního úřadu, podle Šolce to byla první ze série kontrol. U jiných staveb našel pochybení také antimonopolní úřad. Za nezákonné dělení zakázek v tendrech souvisejících s mistrovstvím světa dostal Liberec od ÚOHS pokuty v souhrnu za šest milionů. Pravomocné rozhodnutí se pokouší město zvrátit ještě žalobou u správního soudu.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šlo na jeho uspořádání a vybudování sportovišť více než dvě miliardy korun. Organizační výbor hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun. Mistrovství ale zejména kvůli nízké návštěvnosti skončilo s dluhy. Organizátor lyžařského šampionátu v Liberci - OC FIS NORDIC WSC 2009 - je v konkurzu. Sdružení dluží stovce firem a organizací skoro 112 milionů korun a není schopno závazky uhradit. Proto se věřitelé snaží peníze vymoci přímo po Liberci a Svazu lyžařů ČR. Dvacítka firem po městu soudně vymáhá 37 milionů, stejnou částku chce i od lyžařů. „Soud si vyžádal nějaké poklady a čekáme na zahájení ústního jednání,“ řekl zástupce věřitelů Vojtěch Hlaváček.

Zakázkami v souvislosti s MS se zabývá i protikorupční policie. Soud už řeší kauzy související s rekonstrukcí univerzitních kolejí, které sloužily k ubytování sportovců. V žádné kauze zatím pravomocně nerozhodl.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)