Osamoceným pacientům v nemocnici pomáhají kněží

Česká Lípa - Ne všichni mají možnost trávit vánoční čas a přelom roku v kruhu blízkých. Pacientům v nemocnici v České Lípě jsou proto velkou oporou kněží, kteří je na odděleních navštěvují a jsou někdy i jejich jediným kontaktem se světem mimo zařízení.

Chirurgie, interna nebo léčebna dlouhodobě nemocných jsou oddělení, kde pacienti duchovní pomoc potřebují nejčastěji. Vyznání přitom nerozhoduje. Navštěvují je katolický a evangelický kněz nebo husitská farářka. 

„Potřebují, aby se jim někdo věnoval. Abych si s nimi povídala o jejich problémech, které je tíží, i o jejich radostech. Snažím se je povzbuzovat, pokud cítí bolest nebo opuštěnost,“ řekla Eliška Raymanová, duchovní československé husitské církve. Že lidské slovo pomáhá, ví i zdravotnický personál. Na odděleních, kde leží desítky lidí, se takto lékaři a sestry každému věnovat nemohou. „Kontaktu s lidmi je málo,“ konstatoval Jaroslav Hoer, lékař na LDN.

Na oddělení dlouhodobě nemocných v českolipské nemocnici tráví závěr roku na 120 pacientů. V celém zdravotnickém zařízení jsou jich přes dvě stovky. 

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Nemocnice nabízí mše v nemocniční kapli

Jednou týdně se mohou zúčastnit i ekumenické mše v nové nemocniční kapli. Není jen pro nemocné, ale i pro ty, kteří se o ně starají. „Tato služba je určena i pro naše zaměstnance, pro jejich rodinné příslušníky, v podstatě pro kohokoliv,“ uvedl mluvčí nemocnice Petr Pokorný. 

Právě v době velkých církevních svátků mívají lidé o duchovní péči zájem největší. V nemocnici ale často hledají pomoc duchovních i ti, kteří se k žádnému vyznání nehlásí.