Referendum o radnici Prahy 7 Ústavní soud zatím nezpochybnil

Praha – Místní referenda, která se mají konat souběžně s prezidentskými volbami 11. a 12. ledna v Praze 7, Ústavní soud zatím nezpochybnil. Vedení městské části i jeho kritici očekávali rozhodnutí soudu, které se týkalo termínu prezidentských voleb, při jejich zrušení mohl být termín referenda narušen. Ústavní soud ale zatím nerozhodl o stížnosti, kterou na termín konání referenda podalo zastupitelstvo Prahy 7.

Ústavní soud nevyslyšel stížnost senátora Tomia Okamury a odmítl odložit termín prezidentských voleb. Tím také nedošlo k ohrožení konání místního referenda o stavbě nové radnice v Praze 7, které nařídil Nejvyšší správní soud. V jeho rozsudku totiž výslovně stojí, že se má hlasování konat 11. a 12. ledna spolu s prezidentskou volbou. „Všechny přípravy referenda pokračují tak jako doposud,“ řekl nyní mluvčí městské části Martin Vokuš.

Zda referendum o nové budově radnice skutečně bude, ale ještě není zcela jisté. Zastupitelstvo městské části podalo ústavní stížnost na nařízený termín referenda. Generální sekretář soudu Tomáš Langášek ovšem uvedl, že tím se soud zatím nezabýval. Rozhodnout musí jeden ze tříčlenných senátů. „Předpokládáme, že nějaký verdikt by měl padnout do realizace referenda,“ uvedl ovšem mluvčí Prahy 7 Vokuš. Městská část ve své stížnosti pochybuje o ústavnosti a zákonnosti rozsudku NSS.

Referendum o nové radnici prosadila opozice, která kritizuje záměr vedení čtvrti zakoupit novou budovu pro své úředníky. Zprvu sice odpůrci tohoto nákupu se svými otázkami neuspěli u vedení městské části, nakonec však referendum vyhlásil soud. Občané budou odpovídat na čtyři otázky, které se týkají například ceny nové radnice nebo pozemku, na kterém by měla stát. Současně vyhlásila městská část ještě jedno referendum, které se týká budoucí podoby ulice Milady Horákové v Holešovicích.