Stánky z Václavského náměstí chce magistrát vytlačit

Praha – Živnostenský odbor pražského magistrátu v doprovodu strážníků chystá razii na Václavském náměstí. Úředníkům se nelíbí, že zde stále zůstávají stánky, jejichž majitelé dostali ke konci minulého roku výpověď a o to více, že ve čtyřech z nich se ještě prodává. Podle mluvčí magistrátu Terezy Krásenské hrozí majitelům stánků až statisícové pokuty. Jejich další provoz chce město zkomplikovat tím, že zastaví přívod vody.

Se začátkem roku 2013 měly na celém Václavském náměstí zůstat pouze čtyři stánky z původních 23. Provozovatelé se ale z bezpečnostních důvodů odmítli odstěhovat na Silvestra. Magistrát po Novém roce oznámil, že se s majiteli dohodl na vystěhování se skončením vánočních trhů, ale později zkrátil lhůtu do 7. ledna. Následovala kontrola, podle jejíchž výsledků část stánků na Václavském náměstí stále zůstává a čtyři z těch, které měli jejich majitelé odstěhovat, je navíc stále v provozu. Jeden z majitelů Milan Janeček nadále trvá na tom, že musí být lhůta k vystěhování prodloužena do 13. ledna, protože dříve stánky nelze odstranit kvůli konání vánočních trhů. Magistrát ale hrozí soudem a pokutou až 200 tisíc korun těm, kteří ještě prodávají, a postihem 10 tisíc korun za den těm, kteří stánky neodvezli.

Vystěhování chce město urychlit i tím, že nechá zastavit dodávky pitné vody do stánků, na jejichž umístění již nemají majitelé nájemní smlouvy. „Smluvní vztah s provozovateli stánků skončil 31. 12. 2012, proto dodavatel vody ukončí dodávky pitné vody, neboť již není na základě čeho ji dodávat. Situací by se měly zabývat příslušné orgány, tj. hygienik,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda.

Vstup Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Město chce staré stánky z Václavského náměstí odstranit, aby místo nich mohlo postavit nové. Dokud nevzniknou, zůstanou na celém náměstí čtyři původní stánky – dva s občerstvením, jeden s květinami a jeden s novinami. Navíc na náměstí zůstávají další dvě prodejny novin, které ovšem patří do městského mobiliáře, a prodejna turistických jízdenek.

Poslední čtyři stánky mají smlouvu buď do poloviny, nebo do konce roku 2013. Zatím má v horní části vzniknout náhrada zrušených stánků. Půjde o prosklené kiosky, jejichž podobu vedení města vybralo v loňském roce. Kdy přesně nové stánky vzniknou, ale zatím není známo – magistrát dosud nevypsal výběrové řízení na dodavatele.