Pardubice budou bez klasických kin, Dukla zavírá

Pardubice – Poslední klasický kinosál v Pardubicích končí. Provozovatelé kina Dukla nemají peníze na jeho modernizaci, ale se starou technikou už nemohou pokračovat. Navíc do kina nepřichází dostatek diváků. Do jednoho ze dvou multiplexů ve městě tak musí odejít i pardubický filmový klub – pravděpodobně nejstarší v Česku.

Zatímco kdysi chodilo na každé představení do kina Dukla v Pardubicích na 500 diváků, v posledních osmi letech – kdy již ve městě fungovala dvě multikina – byli provozovatelé rádi za každého zákazníka. „Definitivní ztrátu diváků jsme zaznamenali ihned po otevření druhého multiplexu,“ řekl provozovatel kina Dukla Tomáš Urbánek.

Vedle nedostatku diváků je příčinem zániku tradičního biografu také zastaralá technika, kterou provozovatel nedokáže nahradit. „Náklad na digitální techniku je obrovský – je to v řádu milionů pro takto velké kino,“ podotkl Tomáš Urbánek. Stará promítačka se naposled roztočí 14. ledna.

Přesto, že se zániku nepodařilo zabránit, přežila Dukla déle než sedm dalších klasických kinosálů v Pardubicích. Městští představitelé tvrdí, že pro záchranu starých kin nemohli nic udělat. „My ani nejsme oprávněni investovat peníze do cizího majetku,“ uvedl starosta obvodu Pardubice-Duklad Jiří Hájek.

S koncem Dukly ovšem hrozilo, že zanikne i pardubický filmový klub, který napřesrok oslaví 50 let a je údajně nejstarší v Česku. „Otcové zakladatelé ho založili v 64. roce. Bylo by smutné kdyby to skončilo,“ poznamenal lektor pardubického filmového klubu Martin Hendrych. Nakonec však klub druhou padesátku načne, zázemí mu poskytlo jedno z multikin.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)