Stavbu na Vítězném náměstí opozice Prahy 6 neodvrátila

Praha – Opozice na jednání zastupitelstva Prahy 6 kritizovala plánovanou zástavbu pozemku na Vítězném náměstí. Zastupitelé chtěli, aby městská část neměnila územní plán, žádala regulační podmínky pro investora, který chce moderní polyfunkční budovu Line na náměstí postavit, nebo aby byl sporný pozemek oceněn. Žádný z návrhů však opoziční TOP 09, Strana zelených a KSČM neprosadily.

Společnost PPF Real Estate chce na Vítězném náměstí postavit komerční objekt, projekt je náhradou za dříve zvažovanou radnici. Zástupce investora a starostka Prahy 6 Marie Kousalíková (ODS) stavbu před opozičními zastupiteli obhajovali.

Opozice starostce vyčetla především to, že městská část prodala svůj podíl ve společnosti Vítězné náměstí, kterou založila společně s PPF Real Estate právě kvůli zástavbě lukrativního pozemku mezi ulicemi Jugoslávských partyzánů a Verdunskou. Soukromý investor pak firmu zcela ovládl. „Kvůli koalici ČSSD a ODS jsme přišli o možnost rozhodovat, co na pozemcích vznikne. Oni o tom věděli a vzdali se tohoto práva, nesou plnou zodpovědnost,“ řekl za klub zastupitelů KSČM Ivan Hrůza. Zastupitelka Eva Smutná (TOP 09) potom poukázala na snahu koalice změnit územní plán tak, aby mohla vzniknout administrativní budova – zatím plán počítá s veřejně prospěšnou stavbou. „Je to další promarněná šance, kterou radnice pokládá k nohám PPF,“ řekla Eva Smutná.

Podle starostky ale vznikl územní plán v době, kdy ještě městská část počítala s tím, že na pozemku postaví svoji radnici. Od toho pak ustoupila a raději zrekonstruovala dosavadní sídlo v Bubenči. „Fixace v územním plánu byla pro správní budovu. Teď, když máme radnici tady, proč bychom měli tuto fixaci dále držet?“ odpověděla Marie Kousalíková opozičním zastupitelům. Jan Chromeček ze společnosti Vítězné náměstí potom uvedl, že projekt vzešel z architektonické soutěže, je v souladu s územním plánem i všemi regulacemi.

Vedení městské části ale odmítlo, že by na dění na Vítězném náměstí už nemělo vliv. „Zůstáváme vlastníkem pozemku, z titulu vlastnického práva tedy zůstáváme účastníkem všech řízení,“ reagoval zastupitel Věroslav Gebouský (ODS). Starostka Kousalíková potom své kritiky ubezpečila, že pozemek, na kterém se má stavět, Praze 6 zůstane.

Společnost PPF Real Estate chce začít stavět příští rok, budova by měla být dokončena v roce 2015.