Zimolovi vadí komunistický radní, který spolupracoval s StB

České Budějovice - Jihočeský krajský radní Václav Kučera (KSČM) před rokem 1989 spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností (StB). To se nelíbí hejtmanovi Jiřímu Zimolovi (ČSSD), podle něj to představuje velký problém. O Kučerově minulosti informovala dnešní Mladá fronta Dnes. Hejtman vyzval svého koaličního partnera k okamžitému řešení. Odpůrci, kteří proti regionální vládě už několik měsíců protestují, v tom vidí další argument pro ukončení spolupráce obou stran.

Kučera před rokem 1989 pracoval jako velitel Pohraniční stráže v Horní Stropnici na Českobudějovicku. Byl evidován jako rezident StB pod krycím jménem Jan Zeman. Měl školit další tajné spolupracovníky. Podle historiků šlo o nejužší možnou spolupráci. Od roku 1998 je starostou Horní Stropnice, od listopadu jihočeským radním. Zatím ale nechce říct, jestli kvůli své minulosti rezignuje. „Připravuji prohlášení, zatím žádné komentáře dávat nebudu,“ řekl.

Řada lidí v Jihočeském kraji vítěznou ČSSD kritizovala za to, že koalici vytvořila právě s komunisty. Zimola spolupráci obou stran zatím vždy hájil, v případě radního Kučery má ale jasno. „Neumím si představit na úrovni kraje spolupráci s někým, kdo byl aktivně vázán s StB,“ prohlásil hejtman. Dodal, že Kučeru zná řadu let a váží si jej jako komunálního politika. „Nemám problém s takovým člověkem o něčem jednat, ale asi ho těžko rád uvidím na nějaké pozici,“ uvedl hejtman. O jeho spolupráci s StB prý dodnes nevěděl.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Hejtman vůbec poprvé připustil, že jde o ohrožení koalice. „Stát se může cokoli, ale předpokládám, že je i v zájmu komunistické strany, aby přišla s takovým řešením, které bude pro nás dostačující,“ podotkl. Předseda jihočeské KSČM Petr Braný uvedl, že s Kučerou bude o celé záležitosti jednat ve středu v podvečer. „Máme jednání krajského výboru a tam se o tom budeme bavit,“ řekl.

Proti spolupráci ČSSD s KSČM v Jihočeském kraji protestují už od listopadu loňského roku někteří lidé. Vznikla také aktivita vytvořená studenty Komunisté nepatří ke kormidlu. Nevole podpořená několika demonstracemi se nejprve zvedla hlavně kvůli tomu, že radním pro školství se stala členka KSČM Vítězslava Baborová. Ta na začátku února kvůli zdravotním problémům na funkci rezignovala. Jejího nástupce budou krajští zastupitelé volit 7. března svém zasedání.