Silnice přes Harrachov je i pro kamiony opět průjezdná

Liberec - Silničáři otevřeli po sedmé hodině ranní i pro kamiony silnici I/10 z Tanvaldu k hraničnímu přechodu v Harrachově na Semilsku. Komunikace byla pro nákladní dopravu kvůli sněžení uzavřená od středečního rána. „Situace se přes noc uklidnila, jsou tam již jen slabé sněhové přeháňky,“ uvedl krajský dispečer zimní údržby v Libereckém kraji Pavel Pospíšil. Od úterý v Libereckém kraji připadlo místy skoro půl metru sněhu, zejména v horách.

Silnice v Libereckém kraji jsou dnes ráno sjízdné se zvýšenou opatrností, sníh zůstává zejména na vozovkách nižších tříd ošetřovaných inertně. „Hlavní tahy jsou mokré, ve vyšších polohách Semilska na nich jsou zbytky rozbředlého sněhu,“ řekl dispečer.

Dopravu může místy komplikovat náledí. Problémy mohou být i na silnicích nižších tříd v Krkonoších a Jizerských horách. Motoristé by tam měli jezdit opatrně, vozovky jsou zúžené sněhovými mantinely a na některých jsou vyjeté koleje od pěti do 15 centimetrů. Podle dispečera se protijedoucí auta těžko vyhýbají, na zúžených vozovkách jsou totiž jen tři vyjeté koleje pro oba směry. „Má také mrznout, proto nasadíme grejdry (speciální stroje), abychom koleje odstranili ještě před víkendem,“ dodal Pospíšil. Na rozšíření vozovek použijí silničáři frézy.

Meteorologové pro Liberecký kraj i na dnešek předpovídají sněhové přeháňky, k večeru by mělo být místy přechodně až polojasno. Teploty přes den budou maximálně minus jeden až minus čtyři stupně Celsia.

V hradeckém kraji sněžilo, silnice jsou s opatrností sjízdné

V Královéhradeckém kraji v noci sněžilo, všechny silnice zůstávají se zvýšenou opatrností sjízdné. V horských oblastech leží až deseticentimetrová vrstva uježděného sněhu, na otevřených úsecích v Krkonoších se mohou tvořit sněhové jazyky. Hlavní silniční tahy v kraji jsou mokré po chemickém ošetření, ve vyšších polohách na nich zůstává vrstva rozbředlého sněhu. Na menších komunikacích leží vrstva ujetého sněhu, která v některých oblastech může být i zledovatělá.

Nasněžilo i na severu Olomouckého kraje

Až deset centimetrů sněhu pokrylo v noci na dnešek silnice na severu Olomouckého kraje. Cesty jsou tam sjízdné, místy musejí řidiči počítat s rozbředající vrstvou po chemickém ošetření. „Přes noc sněžilo, na Šumpersku to byl poprašek, na Hanušovicku napadly tak tři centimetry, na Jesenicku až šest centimetrů, místy až deset. Týká se to především Červenohorského sedla,“ řekl dispečer šumperské správy silnic. V regionu už nyní nesněží.

Sníh zůstává na silnicích na Zlínsku

Některé silnice ve Zlínském kraji pokrývá ujetý sníh. Jedná se zejména o vozovky druhé a třetí třídy na Vsetínsku, kde na horách leží až deset centimetrů vysoká vrstva zajetého sněhu, a také o některé menší cesty ve vyšších polohách ostatních okresů. Silnice první třídy na Vsetínsku pokrývají zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, v ostatních okresech jsou holé, suché a vymrzlé.