Nevidomí na Pardubicku mohou přijít o služby, chybí peníze

Pardubice - Omezování sociálních služeb a propouštění zaměstnanců - takový je krizový scénář neziskových organizací, které dostaly méně peněz na provoz. Krácení dotací ohrožuje například tzv. aktivizační služby pardubického TyfloCentra. Ty přitom lidem se zrakovým postižením dávají šanci věnovat se zálibám a dovednostem, jako je jízda na kole nebo třeba horolezectví.

Pardubické Tyflocentrum poskytuje pro nevidomé a slabozraké tzv. aktivizační služby - nevidomí si mohou zkusit jízdu na kole, kuželky nebo třeba horolezeckou stěnu. Zrakově postiženým tyto služby dovolují žít naplno. Centrum však teď na tyto aktivity nemá peníze. „V roce 2010 jsme dostali dotaci 900 tisíc a letos je to 545 tisíc, a to je propad o 355 tisíc,“ uvedla Dana Stoklasová, ředitelka TyfloCentra Pardubice. A právě to znamená omezování služeb nebo propouštění lidí.

Vedení TyfloCentra nemá ani na konci února jistotu, s kolika penězi bude letos hospodařit. O dalších možnostech jedná i s Pardubickým krajem. „Nevím, jak máme plánovat ty služby pouze tři měsíce dopředu, jak máme stavět pracovní smlouvy zaměstnancům, protože nevíme, co bude vlastně za půl roku,“ dodala Stoklasová. 

TyfloCentrum je největší organizací v Pradubickém kraji, která se věnuje nevidomým a slabozrakým. V současné době je v úzkém kontaktu s více než 200 klienty.

Krize však postihla všechny poskytovatele sociálních služeb. V celém Pardubickém kraji chybí 55 milionů korun. „Vzhledem k tomu, že už léta se všichni snaží provoz zefektivnit, hledat vnitřní rezervy, tak si myslím, že už jsou na hranici,“ říká Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj), radní Pardubického kraje.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)