Příprava projektu metra D možná skončí, Praha nemá peníze

Praha – Na přípravu stavby nové trati metra D do Písnice potřebuje letos Praha 80 až 100 milionů. Městský rozpočet však s žádnými výdaji na stavbu podzemní dráhy na jihu metropole nepočítá. Radní pro dopravu Josef Nosek a ředitel dopravního podniku Milan Křístek proto upozornili, že nenajdou-li se potřebné finance, bude nutné projekt zastavit. To by však také mohlo být nákladné, někteří dodavatelé by se mohli obrátit na soud, pokud by přišli o smlouvy.

Na přípravu projektu metra I.D z náměstí Míru do Písnice žádal dopravní podnik o 193 milionů korun, z toho 136 milionů měla dostat firma Metropojekt. Zastupitelé však neuvolnili ani haléř. Teď chce dopravní podnik alespoň část požadovaných peněz. Společnost hrozí, že jinak přípravu projektu zastaví – sama totiž peníze na projekt nemá. „Měli bychom najít v rozpočtech alespoň nějaké prostředky, abychom mohli v přípravě pokračovat,“ uvedl ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy Milan Křístek.

Ani ukončení projektu by přitom nemuselo být zadarmo. Dopravní podnik předpokládá, že kdyby vypověděl smlouvy s dodavateli, ti by se obrátili na soud. Už nyní přitom probíhá příprava v „minimální možné míře“.

Projekt trati metra I.D Náměstí Míru–Depo Písnice připravuje společnost Metroprojekt, stavba má vzniknout v několika fázích, z nich první povede z Pankráce k novému písnickému depu. Zatím je hotova dokumentace pro územní řízení, loni na začátku listopadu získal projekt souhlasné stanovisko EIA. Náklady by se měly pohybovat v rozmezí od 24,69 do 28,98 miliardy korun, příprava zatím stála téměř půl miliardy. Nová trasa metra má obsloužit jižní část Prahy a také částečně ulevit lince C.

Vedení trasy metra D – koncepce řešení DÚR 12/2011
Zdroj: Metroprojekt