Tajemný svět v podzemí aneb kam slunce nechodí

České Budějovice - Jihočeské podzemí se otevírá. Do štol, kanálů a zatopených sklepů pronikají vodohospodáři, aby je po letech zkontrolovali. Většinu míst s nimi prozkoumal i fotograf. Snímky jsou to unikátní, proto se je správci štol rozhodli vystavit.

Kanál pod českobudějovickým pražským předměstím chrání masivní ocelový uzávěr. Za ním se skrývá štola, která při povodních zadržuje vodu a chrání čističku. Dovnitř se protáhl  fotograf Slavomír Kubeš, který se snažil postupně zachytit veškeré detaily. Podobně pronikl už do 20 míst, do některých se ale spustil až po odvětrání, v podzemí byl plyn. „S uzavřenými prostory jsem nikdy problémy neměl, naopak mě to spíš zajímá,“ řekl fotograf.

Výstava s názvem „Kam slunce nechodí“ aneb „vodohospodářské podsvětí jižních Čech objektivem fotografa Slavomíra Kubeše“ je k vidění ve vestibulu Krajského úřadu Jihočeského kraje. Výstava potrvá do 29. března 2013.

Nejlépe podle něj vypadá kolektor pod Českým Krumlovem, nejzajímavější je systém štol pod Prachaticemi, naopak největší obavy měl při práci v Táboře. „Tam se stahuje dešťová voda z celého města, takže když začne pršet, tak tam během půl hodiny hladina vody nastoupá natolik, že by vás to pěkně vypláchlo,“ řekl. 

Štoly nejsou ale jen pod městy. Téměř 400 metrů dlouhý tunel plavebního kanálu, se nachází v podzemí na Šumavě. Je tu i největší zimoviště netopýrů. Oba konce tunelu chrání ocelová mříž s vraty.

O štolách a chodbách lidé většinou vůbec nevědí, proto se vodohospodáři rozhodli, že snímky vystaví. Některé objekty jsou více než sto let staré a možnost vidět je měli pouze ti, kteří se o ně starají. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)