Husitské muzeum bude letos bez tibetské vlajky

Tábor – Na budově táborského Husitského muzea loni visela tibetská vlajka. Letos muzejní budova zůstane 10. března bez ní. Vyjádřit takto podporu zemi, kde podle jejích představitelů dochází k potlačování lidských práv, považuje za nevhodné zřizovatel muzea, kterým je ministerstvo kultury. Historici z táborského muzea jsou překvapeni, vyvěšení vlajky podle nich odpovídá husitským myšlenkám.

Když husité v roce 1420 založili město Tábor, nejspíš neměli o horském království Tibetu nejmenší ponětí – tím spíše o událostech, které se tam stanou za více než 500 let. Přesto je historik Husitského muzea v Táboře Zdeněk Vybíral přesvědčen, že husitství má souvislost s vyvěšováním tibetské vlajky – v obou případech jde o svobodu. „Idea svobody se táhne celými dějinami husitství a české reformace. Mohli bychom ji sledovat u Komenského i v moderních dějinách obnoveného českého národa,“ poukázal.

Na budově přesto vlajka, která se na ní objevila loni, tentokrát nebude. „Musí být pamětlivi toho, že jsou placeni z peněz všech daňových poplatníků, kteří mají nejrůznější názory, takže není možné upřednostňovat jednu skupinu vůči té druhé,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Markéta Ševčíková.

Vedení Husitského muzea se rozhodnutí svého zřizovatele podřídí. Tibetu se přesto bude věnovat – aktuálně je na něj zaměřen jeden z lektorských programů. „Je spojen s mikrovýstavou, která prezentuje tyto informace objektivně, i ve vztahu k českým dějinám,“ upozornil ředitel muzea Jakub Smrčka.

Tibetské vlajky se vyvěšují 10. března. Připomínají tak výročí tibetského povstání v roce 1959. Obyvatelé země se tehdy pokusili zbavit čínské nadvlády, neuspěli však a dalajlama musel odejít do exilu.

Kristina Vrkočová o tibetské vlajce v Táboře (zdroj: ČT24)