Ve stříkací komoře se zablýskalo, továrna na litá kola začala hořet

Pardubice – Na desítky milionů korun odhadli hasiči škodu, kterou způsobil požár v pardubické firmě Ronal, která vyrábí litá kola. Vypukl nad ránem ve stříkací komoře, nikoho neporanil – zaměstnanci, kteří byli na noční směně, stihli prostory včas opustit. Požár zřejmě způsobil elektrostatický výboj v komoře.

Hasiči zamířili do Ronalu, jehož areál je ve Starých Čivicích na severu Pardubic, před čtvrtou ráno. „Spustil se poplach a zaměstnanci opustili dvě výrobní haly ještě před příjezdem jednotek hasičů,“ popsala mluvčí hasičského sboru Vendula Horáková s tím, že hořet přestalo v 5:40. „Objekty byly zakouřené a bylo nutné postupně zasažené prostory odvětrat,“ dodala.

Proč začalo hořet, hasiči nevědí. Předpokládají sice, že jde o důsledek elektrostatického výboje ve stříkací komoře, jak vznikl, ale nevědí. Které zařízení výboj způsobilo, proto přijeli zjistit odborníci z Technického ústavu požární ochrany.

Podle ředitele firmy Jiřího Hnízda je kvůli požáru omezen provoz. „Dopady na výrobu momentálně vyhodnocujeme. Máme pro tyto výpadky náhradní systém zabezpečení v rámci celého Ronalu, který spouštíme,“ uvedl.