Zeleně v Praze dál ubývá. Ustupuje nové výstavbě

Praha - Mizení zeleně v Praze pokračuje. I když se tomu místní obyvatelé už šest let brání, společnost Geosan Sigma začne stavět další z řady plánovaných bytových domů na Praze 5. V parku Na Pláni už pokácela stromy.

Místo zeleně holé pláně, tak dnes vypadá část pražských Malvazinek. V budoucnu tu má stát 14 nových domů. Martin Lepšík je jedním z místních občanů, kteří možnou stavbu bytů kritizují už od podpisu smlouvy mezi bývalým starostou Prahy 5 Milanem Jančíkem a stavební firmou. Podle něj zmizí hřiště a 200 stromů už bohužel zmizelo. „Tato lokalita je výskytem chráněných druhů, jako například ještěrky, slepýše či brouka roháče a je to plocha 10 tisíc metrů čtverečních zeleně, o kterou by Praha tímto přišla,“ dodal Lepšík.

Kritici záměru loni uspěli u soudu, který zrušil povolení pražského magistrátu, že se na místě zeleně může stavět. Stavební povolení ale platí dál a magistrát se na tom nechystá nic měnit. GEOSAN SIGMA s.r.o. má pravomocné stavební povolení, a proto pokračuje v přípravě stavby projektu Bytové domy Na Pláni.

„Je to projekt, který je ve vysokém stádiu, jsou tam dnes již pravomocná správní rozhodnutí, to znamená, že městská část zde již nemá moc velký prostor, co se týká vize tohoto území,“ uvedl Miroslav Zelený, starosta MČ Praha 5.

Místním obyvatelům vadí i to, že by za oběť výstavby padla i bývalá školka, která by i dnes mohla sloužit devadesáti dětem. „Určitě by se další mateřská školka městské části hodila. Musíme si zde ale položit základní otázku, proč minulé vedení pod vedením pana Jančíka, které v roce 2004 do této školky investovalo 3 miliony korun, pak v roce 2006 o jejím osudu rozhodlo, jak o ní rozhodlo,“ dodal Zelený. Radnice Prahy 5 teď čeká na výsledky právního rozboru, podle kterých zváží další postup. Nespokojení obyvatelé doufají, že se jim podaří zabránit alespoň části výstavby.

Výstavba na Praze 5 (zdroj: ČT24)