Jízdenky ani jízdní řády – pražský dopravní podnik bude den bez dat

Praha – Kdo by chtěl v Praze vědět, kdy mu v neděli pojede tramvaj, nebo si koupil eletronickou jízdenku platnou od neděle, měl by si vše připravit předem. Na neděli chystá dopravní podnik údržbu svých informačních datových systémů a nebude mu fungovat takřka nic – internetový portál jízdních řádů, validátory ani internetový prodej jízdenek. Zakoupené elektronické jízdenky cestující nenahrají na své karty ani v infocentru na Muzeu.

Výpadek svých datových služeb naplánoval pražský dopravní podnik na neděli v době od 8 do 20 hodin. „Opravu bohužel nelze technicky zajistit bez dočasného vypnutí některých elektronických služeb. Neděli jsme pro opravu naší serverovny vybrali jako nejslabší den z hlediska nákupů jízdného či vyhledávání spojení,“ uvedl mluvčí firmy Petr Vorlíček.

Zcela mimo provoz bude systém, kterým si lidé kupují elektronické časové jízdenky. Nedostanou se na web e-shopu, předem zakoupené jízdenky potom nenahrají na karty, protože nebudou fungovat validátory. Nahrávání jízdenek nebude možné ani v infocentru DPP na Muzeu. To ovšem bude otevřené a poskytne všechny ostatní služby včetně prodeje papírových jízdenek.

Problém ovšem bude také zjistit na internetu, kdy pojede tramvaj nebo autobus. Výpadek se dotkne Portálu jízdních řádů, který nabízí tabulkové jízdní řády všech linek Pražské integrované dopravy (kromě vlaků). Bude ovšem možné nalézt spojení mezi konkrétními zastávkami vyhledávačem dopravního podniku. Na webu dopravního podniku potom nebudou k dispozici informace o stavu bezbariérových zařízení v metru.