Silnice na budějovická sídliště se rozpadá, město s opravou nespěchá

České Budějovice – Vozovka v ulici O. Nedbala, která spojuje centrum Českých Budějovic se sídlištěm Máj, je takřka v havarijním stavu. Její povrch pokrývá velké množství záplat, je mimořádně hrbatý. Město chystá opravu cesty, není ale jasné, kdy začne – budou na ni potřeba desítky milionů korun. Miliony ovšem město investuje i do oprav vozů městské hromadné dopravy.

Jádrem silnice na největší budějovická sídliště je totéž, z čeho jsou postaveny domy na sídlišti – betonové panely. „Když sídliště dostavěli, tak se na to pouze nalil asfalt a byla hotová,“ popsal náměstek budějovického primátora Kamil Calta.

Po letech intenzivního provozu, na jehož sílu nebyla vozovka stavěna, je stav silnice katastrofální. Výsledkem jsou i nehody, které nepostihují pouze osobní auta, nýbrž i veřejné dopravní prostředky. Minulý týden dokonce jeden autobus MHD protrhl pneumatiku. Poškozené ale ze sídlišť přijíždějí i další vozy, které zajišťují jeho obsluhu na pěti linkách. „Týká se to hlavně těch komponentů, které jsou pod častými otřesy. To znamená tlumiče, pérování, čepy, řízení, pneumatiky. Týká se to i interiérů, kde nám praskají některé komponenty,“ upozornil ředitel Dopravního podniku České Budějovice Jaroslav Ďuriš.

Veronika Kabátová o rekonstrukci ulice O. Nedbala (zdroj: ČT24)

Přestože teď městský dopravní podnik utrácí mnoho peněz za opravy vozů poškozených na cestě na budějovická sídliště, silnice ve stávajícím stavu zůstane ještě několik let. Město připravuje opravu, je ale nejisté, kdy na ni sežene peníze. První fáze má přijít na řadu už příští rok, tím to ale může skončit. „Nikde není psáno, že tu ulici musíme dělat vcelku,“ uvedl náměstek Calta.

Radnice ovšem tvrdí, že vše by usnadnila spojnice dvou největších sídlišť. Její stavba včetně silničního nájezdu by mohla začít takřka okamžitě. Proti ní se ale jasně postavila asi tisícovka obyvatel sídliště. Mezi panelové domy by podle nich přivedla tranzitní dopravu a hluk.

Poškozená ulice a chystaný okruh
Zdroj: ČT24