Prahu čeká deratizace

Praha - Na vybraných místech Prahy začne v dubnu plošné hubení hlodavců v kanalizaci, informoval mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Ondřej Pokorný. Deratizace bude stát 4,7 milionu korun a spotřebuje se při ní téměř 14 tun nástrah. Zásah potrvá podobně jako v minulých letech do konce října.

Celkem bude ošetřeno 13 800 kanalizačních vstupů. Pražská kanalizace je domovem především velkého množství potkanů, jejich počet v Praze se odhaduje na několik milionů. „Nejenom zbytky u popelnic, ale také tím, co vše doma spláchneme, rozdrtíme v drtičích kuchyňských odpadků a naházíme do kanálů, přispíváme k životu těchto škůdců,“ uvedl Pokorný.  

Deratizace stokové sítě se provádí v celém městě po celý rok, místa s výskytem potkanů se kontrolují častěji. Lokality s větším výskytem hlodavců jsou aktuálně v oblasti stavby metra A v Dejvicích a také v Jižním Městě. Plošná deratizace je plánována vždy tak, aby se dělala současně s hubením hlodavců na povrchu, které zajišťuje další firma.

Potkan
Zdroj: ČT24/www.isifa.com

Potkani se množí neskutečnou rychlostí

Potkani se množí neskutečnou rychlostí. Mohou se pářit od věku tří měsíců až do smrti. Umírají ve věku kolem tří let. Jeden pár může za život přivést na svět až 2 000 mláďat. Během několika málo měsíců tak dokážou svou populaci znásobit – pokud mají dostatek potravy. A to v západních městech, kde v popelnicích skončí asi 40 procent potravin, není problém.  

Potkani přenášejí nakažlivé nemoci, například Weilovu žloutenku, leptospirózu, salmonelózu, myší tyfus, tuberkulózu, krysí skvrnivku atd. Ostatně mají na svědomí také morovou epidemii v Evropě. Právě kvůli nim se černá smrt rozšířila po světě tak rychle. Zemřelo na ni 25 milonů lidí, prakticky celá třetina Evropy.