Těžba štěrkopísku u Vodňan se nerozšíří, firma se dohodla s radnicí

Vodňany (Strakonicko) – Dohoda o soudním smíru ukončila spor těžební společnosti s vodňanskou radnicí. Firma žalovala radnici za to, že zastupitelé odmítli rozšířit území těžby štěrkopísku, k čemuž se ale mělo smluvně zavázat předchozí vedení města. Dohoda teď všechny spory zastavila.

Firma, která u Vodňan těží štěrkopísek, chtěla rozšířit těžbu na dalších 77 hektarů. Potřebovala k tomu ale úpravu územního plánu, kterou zastupitelstvo zamítlo. „Oni se pokusili opakovaně požádat o změnu územního plánu. Potom ještě městu poskytli tzv. dodatečnou lhůtu. Zastupitelstvo to neschválilo,“ shrnul vodňanský starosta Viktor Blaščák.

Další instituce, na kterou se těžaři obrátili, tak byl soud. Firma odkazovala na smlouvu z roku 2008, kterou podepsalo minulé vedení města a která změnu územního plánu zaručovala. „Naší žalobě bylo v podstatě plně vyhověno,“ upozornil zástupce těžební společnosti Miroslav Mužík. Vše ale nakonec skončilo smírem.

Výsledkem tak je dohoda, podle které město vrátí veškeré finanční kompenzace za těžbu i peníze, které těžaři zaplatili za nájem pozemku – dohromady více než 7 milionů korun. Firma potom získá pozemek, kde těží, ale přistoupí na to, že územní plán zatím zůstane tak, jak je. „Město se vyvázalo z jakékoli povinnosti zapracovat těžbu štěrkopísku do územního plánu,“ uvedl starosta Blaščák.

Veronika Kabátová o sporu o těžbu štěrkopísku (zdroj: ČT24)

Pokud by těžaři chtěli zamířit na nové pozemky, bylo by třeba od začátku začít jednat s městem. Současné zastupitelstvo ale nepřipouští, že by změnilo názor. „S budoucím zastupitelstvem budeme jednat, abychom pokud možno naplnili původní záměr vytvořit rekreační oblast,“ odkázal proto Mužík na období po komunálních volbách 2014.

Práce na těžbě štěrkopísku spor nijak nezbrzdil. K pracím na stávajícím území má firma veškerá povolení. Stroje tu podle plánu mohou pracovat ještě deset let.