Mariánský sloup je krok od Staroměstského náměstí

Praha – Postavení kopie Mariánského sloupu strženého v roce 1918 na Staroměstské náměstí schválila pražská rada. Sloup by se měl na náměstí objevit příští rok, vedení města zvažuje, že by k němu později mohla přibýt také Krocínova kašna zbouraná v roce 1862.

Umístění kopie Mariánského sloupu na Staroměstské náměstí bude stát 4,4 milionu korun, pražský magistrát chce, aby část zaplatilo ministerstvo kultury. Sochař Petr Váňa sice samotný sloup vyrobil zdarma, ale bude třeba připravit studii proveditelnosti a archeologický průzkum. Město také chce uspořádat odborné kolokvium a na konci letošního roku by Praha chtěla vypsat ideovou architektonickou soutěž. Na samotné osazení sloupu se tak dostane až příští rok na jaře.

Mariánský sloup byl postaven v roce 1650 a zničen davem 3. listopadu 1918. Měl představovat dík za záchranu Prahy před Švédy a konec třicetileté války, na jeho stavbu přispěl i král Ferdinand III. Podle jeho kritiků ovšem také symbolizoval habsburské vítězství, rekatolizaci českých zemí a jejich podrobení.

Proti umístění jeho kopie na Staroměstské náměstí proto proběhly protesty, loni v listopadu uspořádala Jazzová sekce pochod proti sloupu. Organizátoři protestu jsou přesvědčeni, že sloup na náměstí už nepatří. Odmítli i představu primátora Bohuslava Svobody, podle kterého bude sloup symbolizující katolicismus vyvážen Husovým pomníkem symbolizujícím  protestantství – přitom Husův pomník skutečně jeho tvůrce Ladislav Šaloun komponoval jako přímý protiklad šestnáctimetrovému Mariánskému sloupu od Jana Jiřího Bendla. „To není projev politického postoje, u nich je to neúčast v hodinách dějepisu,“ řekl však o Svobodově představě spoluorganizátor protestu Martin Houska.

O návrat pomníku usilují od roku 1990 členové Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu. Již v roce 1993 zasadili do dlažby nový základní kámen, Petr Váňa vytváří repliku sloupu od roku 1998.