Dačický zámek ukáže, jak se bydlelo na počátku 20. století

Dačice (Jindřichohradecko) – Návštěvníci dačického zámku se kromě tradičního „letu“ napříč staletími, po která původně renesanční zámek stál, podívají do dvou nově zpřístupněných pokojů. Správci zámku se rozhodli místnosti vybavit ve stylu počátku 20. století, podle kastelána Jana Mikeše je ucelený pohled na zámecké bydlení v tomto období unikátní.

Místo mečů fotografie, místo svícnů karty a kniha vítají návštěvníky dačického zámku v místnostech stylizovaných do počátku 20. století. Stěny znovu zdobí původní tapety, do pokojů se vrátil originální nábytek, obrazy i osobní věci tehdejších majitelů – pokoje otevřené návštěvníkům vůbec poprvé tak působí, jako by si jejich obyvatelé před chvílí odskočili do zahrady a brzy se vrátí. „Tohle je velmi unikátní příležitost vidět, jak se bydlelo před sto lety,“ upozornil kastelán Jan Mikeš.

Dačický zámek je veřejnosti přístupný od roku 1949, ale dvě místnosti dosud sloužily jako sklad knih. Aby je mohly přeměnit v část expozice, museli správci zámku šestnáct tisíc svazků přestěhovat.

Po rozšíření návštěvnického okruhu návštěva dačického zámku mírně zdraží. Turistům, kteří zavítají do jižních Čech to ale kompenzují jiné památky, například krumlovské barokní divadlo a zámecké muzeum, kde bude naopak levněji.

Kristina Vrkočová o nových pokojích na dačickém zámku (zdroj: ČT24)