Sezona výletních vlaků začíná, jedou na Křivoklát i Kozí dráhu

Praha – Velikonoční jízda parního vlaku z Prahy na Křivoklát a do Lužné u Rakovníka je tradiční zahájení sezony historických a výletních vlaků. Zdaleka to ale nebude jediná podobná jízda v Česku, parní vlaky vyjedou také na jihočeské úzkokolejky, zvláštní motoráky se zase podívají na trati, kde osobní vlaky obvykle nejezdí – například na nedávno obnovenou vlečku do Kyselky a dokonce i na severočeskou Kozí dráhu.

Křivoklátský expres letos slaví deset let od svého prvního vypravení. Druhým rokem už sice v jeho čele nejezdí modrá rychlíková parní lokomotiva „Albatros“, stále se ale cestující dočkají velké parní lokomotivy, univerzální „Šlechtičny“ 475.179. Odveze je po západní dráze z Prahy do Berouna a dále na Křivoklát. Koho více než jarní kulturní program na středověkém hradě zajímají vlaky, může pokračovat i dále přes Rakovník do Lužné, kde bude letos poprvé otevřeno Muzeum Českých drah. Křivoklátský expres pojede letos pouze dvakrát, v sobotu a neděli. Kdo by chtěl vlakem na Křivoklát na Velikonoční pondělí, musí využít běžné spoje.

KŘIVOKLÁTSKÝ EXPRES (sobota a neděle)

trasa:

  • Praha-Braník – Praha-Vršovice – Praha-Smíchov – Beroun – Křivoklát – Rakovník – Lužná u Rakovníka a zpět

odjezdy:

  • z Prahy: 9:12 (Braník), 9:27 (Vršovice), 9:41 (Smíchov)
  • do Prahy: 15:05 (Lužná), 16:02 (Křivoklát)

cena:

  • zpáteční Praha–Křivoklát: 240 Kč (děti do 15 let 120 Kč)
  • zpáteční Křivoklát–Lužná: 100 Kč (děti 50 Kč)

Velikonoční parní vlaky vypraví také Jindřichohradecké místní dráhy. Pára pokřtí v sobotu novou sezonu na trati z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice, v neděli pojede historický vlak do Černovic. Jízda parního vlaku bude tematická, na některých stanicích bude připraven doprovodný program pro děti.

PARNÍ VLAK DO NOVÉ BYSTŘICE (sobota)

trasa:

  • Jindřichův Hradec – Jindřiš – Blažejov – Malý Ratmírov – Střížkovice – Kunžak-Lomy – Kaproun – Senotín – Hůrky – Albeř – Nová Bystřice a zpět

odjezdy:

  • z J. Hradce: 10:45
  • z Nové Bystřice: 13:45

cena:

  • zpáteční J. Hradec–Nová Bystřice: 250 Kč (děti 125 Kč)

PARNÍ VLAK DO ČERNOVIC (neděle)

trasa:

  • Jindřichův Hradec – Horní Skrýchov – Lovětín – Nová Včelnice – Kamenice nad Lipou – Včelnička – Chválkov – Černovice u Tábora a zpět

odjezdy:

  • z J. Hradce: 9:55
  • z Černovic: 13:15

cena:

  • zpáteční J. Hradec–Černovice: 250 Kč (děti 125 Kč)

I ten, komu vadí saze přilétávající otevřeným oknem, může se vypravit na výlet zvláštním vlakem. Hned dva staré motoráky letos o Velikonocích vyrazí na trati, které dlouho pustly. Především se po více než dvou letech opět vydá vlak na část tzv. Kozí dráhy (Děčín–Oldřichov u Duchcova). V minulých letech na ní platila výluka, protože Správa železniční dopravní cesty zjistila, že někdo rozkrádá vybavení, a do oprav se jí nechtělo. Nyní je konečně možné výletní vlak vypravit, pojede ovšem pouze z Děčína do Telnice. Historický motorový vůz řady 831 pojede jen v neděli, a to čtyřikrát v každém směru.

Druhou lahůdkou pro milovníky železnic je výlet na vlečku z Vojkovic nad Ohří do Kyselky. Karlovarské minerální vody, kterým patří, ji loni obnovily, aby mohly vozit minerálky po kolejích již od své stáčírny. Osobní doprava do Kyselky zpravidla nejezdí, tentokrát však přijede vlak až z Kadaně.