Litomyšli hrozí, že přijde o pediatrii. Chybí lékaři

Litomyšl - Litomyšlská nemocnice naléhavě shání doktory na dětské oddělení. Pokud se to nepodaří, pediatrie může ve městě skončit. Do personální krize se zařízení dostalo odchodem dvou atestovaných lékařek. Lidé podepisují petici a obávají se omezení zdravotní péče.

Dětské i novorozenecké oddělení chceme udržet, nejsou ale doktoři. Těmito slovy reaguje vedení litomyšlské nemocnice na odchod dvou zkušených lékařek, které daly přednost soukromé praxi. „Tímto stavem se dostáváme do prekérní krizové personální situace a hledáme, kde se dá,“ uvedl Libor Vylíčil, ředitel Litomyšlské nemocnice.

Pediatra na funkci primáře dětského oddělení nemocnice marně hledá už třetím rokem. Složitou situaci řeší i litomyšlská radnice a nabízí pomoc. „My jako město můžeme v tuto chvíli nemocnici nabídnout luxusní byty, které jsou naproti nemocnici, pro potenciální lékaře,“ uvedl Michal Kortyš (ODS), starosta Litomyšle. Proti omezování péče na dětské oddělení už vznikla i petice.

Litomyšl možná přijde o pediatrii, chybí lékaři (zdroj: ČT24)

Pardubický kraj jakožto zřizovatel nemocnice připouští, že je situace vážná. Vyčkává ale na další kroky managementu. „Kraj nebude řešit jednotlivé oddělení v té či oné nemocnici, to přísluší profesionálnímu vedení nemocnic, a to dneska máme,“ sdělil Roman Línek (Koalice pro Pk), náměstek hejtmana odpovědný za zdravotnictví. „Je lepší jednat v klidu a já doufám, že pan ředitel předloží nějaké řešení,“ uvedl Martin Netolický (ČSSD), hejtman Pardubického kraje.

Jestli současné personální potíže ovlivní chystanou restrukturalizaci nemocnic, a tedy například i cílené rušení některých oddělení kraj, nechce předjímat. Jasno by mělo být do poloviny letošního roku.