Falešná insolvenční správkyně údajně vylákala na lidech statisíce

Liberec – Pražská advokátka Helena Horová podala trestní oznámení na ženu, která se prý vydávala za insolvenční správkyni a zneužila její jméno při podvodném jednání s klienty. S pomocí klamu prý žena, která používá také jméno Kateřina Folkrtová, vylákala z lidí statisíce. Nabízí lidem v nouzi vypracování návrhu na zahájení insolvenčního řízení. Skutečně ho zpracuje a nechá jej poškozené podepsat, k soudu ho ale nikdy nepodá. Poté zašle e-mail s oznámením, kolik peněz mají posílat a na jaký účet. Sama Folkrtová ale obvinění odmítá a tvrdí, že naopak někdo zneužil její jméno.

O zneužití svého jména se známá pražská advokátka dozvěděla ve čtvrtek, když se na ni jeden z podvedených klientů obrátil s dotazem, proč jeho matce udělila šedesátitisícovou pokutu. „Tak jsem se dozvěděla, že mám údajně vydávat nějaká rozhodnutí a schvalovat nějaké insolvenční plány,“ řekla překvapeně Horová. Nechala si od dotyčného klienta zaslat veškerou e-mailovou komunikaci, kterou s ním údajně vedla. „Byla jsem z toho zděšená, i z toho, že ti lidé, kteří byli v tíživé situaci a hledali cestu ven, podlehli klamu,“ dodala advokátka. Slíbila, že podvedené teď bude bezplatně zastupovat.

Současně na Okresní státní zastupitelství v Liberci podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z podvodu a také z neoprávněného nakládání s osobními údaji a pracuje na jeho rozšíření. „Dnes jsem tam i osobně byla, protože jsem chtěla ještě své písemné podání podpořit,“ vysvětlila Horová. Mluvčí zastupitelství Petr Hořín dnes přijetí trestního oznámení potvrdil, nic bližšího ale zatím sdělovat nechtěl. 

Lucie Pokorná o falešné konkurzní správkyni (zdroj: ČT24)

Sama Folkrtová dnes v rozhovoru s novináři vše popřela. „Vůbec nevím, co se děje, já paní Horovou neznám, poprvé jsem ji dnes viděla v televizi, jaké má důkazy, že jsem se za ni vydávala?“ řekla mladá žena, která je sama od loňského roku kvůli dluhům v insolvenčním řízení. Popírá, že by údajným klientům dala číslo svého účtu, kam měli posílat peníze. „Manžel bere v práci peníze přímo na ruku a moje bankovní konto je sKarta, na kterou se peníze poslat nedají,“ doplnila Folkrtová. Tvrdí, že její jméno někdo zneužil a chce se bránit. „Mám malé děti a nechci, aby jim ve škole říkali, že jejich maminka je zloděj,“ dodala.

Helena Horová si ale stojí za svým. „Vede to všechno k ní. Pokud bych nějakou pochybnost měla, tak bych se tak nikdy nezachovala,“ zdůraznila.