Výluka se sešla s poruchou, železnice v Budějovicích zkolabovala

České Budějovice – Ani kolo se ráno nehnulo na železnici v Českých Budějovicích. Na nádraží, kde v pondělí začala rozsáhlá rekonstrukce, se rozbilo zabezpečovací zařízení. K plánované výluce vlaků na Český Krumlov, České Velenice i Linec se tak přidala výluka mimořádná, která ovlivnila zbylé směry – na Plzeň, Prahu a Jihlavu. Po osmé hodině se postupně podařilo provoz vlaků odjíždějících z budějovického nádraží na sever obnovit.

Zabezpečovací zařízení, které zajišťuje bezpečnost provozu ve zbytku stanice České Budějovice, bylo mimo provoz od tří hodin v noci, podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Jakuba Ptačinského se poruchu stále nepodařilo odstranit, vlaky však už jezdí. Nefungující signalizaci nahrazují podle něj papírové rozkazy. „Je to ve speciálním režimu, nicméně dá se jezdit,“ ubezpečil mluvčí SŽDC.

Většina stanice je rozkopaná, celý týden odtud nepojede žádný vlak směrem na jih, kvůli poruše ráno nejezdily ani na sever. První rychlíky brzy ráno České dráhy odřekly, další nahradily autobusem mezi Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou. Problémy se zabezpečovacím zařízením na budějovickém nádraží měla Správa železniční dopravní cesty již v pondělí večer, upozornila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Kvůli plánované výluce jezdí až do pátku náhradní autobusová doprava z Českých Budějovic do Nové Vsi (za vlaky do Velenic), Včelné (za osobní vlaky do Horního Dvořiště, resp. Summerau a spěšné vlaky do Lince), Kaplice (za linecké rychlíky) a Českého Krumlova (za vlaky do Nového Údolí).